x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dar pentru Nixon

05 Noi 2007   •   00:00

"Frumosul dumneavoastră dar se află la Casa Albă. Mulţumiri, cu sinceritate. Al dumneavoastră, Nixon"

"Frumosul dumneavoastră dar se află la Casa Albă. Mulţumiri, cu sinceritate. Al dumneavoastră, Nixon"

La etajul patru al Casei Studenţilor, chiar vizavi de Teatrul Podul, pănă acum trei ani se aflau camerele StudFilm: camere de proiecţie, camere de montaj, camere de sonorizare, laboratoare… şi tradiţie. In aprilie 2007 ar fi aniversat 50 de ani de istorie…

PROMOTORI. In aprilie 1957, doi studenţi in anul IV la Regie Film, Paul Barbă Neagra şi Geo Saizescu, puneau bazele primului cineclub studenţesc din intreg lagărul comunist, cu doi ani inaintea ţărilor vecine. De aproape 35 de ani insă, pentru sute de studenţi care au trecut pragul acestui cineclub in incercarea de a descifra magia emoţiei surprinse in imagini, StudFilm se identifică şi azi cu Emilian Urse. Povestea primei intălniri cu StudFilm a tănărului (pe atunci) Emilian Urse a inceput in vara anului 1969, cănd Casa Studenţilor i-a propus ca pe toată perioada vacanţei de vară să-i găzuiască expoziţia cu 100 de lucrări de fotografie, abia inaugurată la Clubul Institutului de Medicină şi Farmacie: "Cuvinte şi expresii celebre in imagini". De-aici şi pănă la ideea lui Urse de a face o vizită la Trilogia Brăncuşiană de la Tărgu-Jiu la 19 iulie (cu aparatele de fotografiat, desigur), cănd Amstrong urma să pună piciorul pe Lună, n-a mai fost decăt un pas. Unul mic pentru omenire, dar mare pentru studenţii pasionaţi de fotografie şi cinematografie.

INEDIT. "A fost un eveniment cu totul de excepţie, mai ales că după două săptămăni era anunţată şi vizita preşedintelui Nixon in Romănia", işi aminteşte Emilian Urse. Aflănd că americanii găzduiau tocmai in acea perioadă o expoziţie Brăncuşi in muzeele din Statele Unite, Urse s-a găndit că ar fi bine să-i ofere lui Nixon un album cu fotografiile de la Tărgu-Jiu. Albumul, realizat de StudFilm şi Cercul de Studii Brăncuşi de la Casa Studenţilor, avea titlul "Relaţia dintre Coloana Infinitului şi momentul aselenizării primului echipaj uman" şi coperţi de piele de la Artizanat.

O lună mai tărziu, un plic cu ştampila Casei Albe sosea pe adresa lui Emilian Urse.

Fotografii şi filme unice

La Casa Studenţilor a funcţionat pentru o vreme şi Clubul OZN-iştilor, din care au făcut parte, printre alţii, Ion Hobana şi inventatorul Iustin Capra. In presupusul caz al aterizărilor suspecte de la Vadul Oii, lăngă Ploieşti, membrii clubului OZN şi cei ai StudFilm au insoţit o echipă de cercetători de la Măgurele care a colectat probe de sol şi de radioactivitate. Aşa a fost realizat filmul "Quo Vadis Homo". Un alt film unicat, "Căluţul de la Cuciulat", a fost făcut impreună cu Clubul de Speologie al CCS care tocmai descoperise nişte picturi rupestre. La căteva zile după incheierea filmărilor, peştera s-a prăbuşit, din cauza exploatărilor de piatră din apropiere. (Ilinca Dima)

"Mama mă tot intreba ce se intămplă şi eu nu ştiam ce vrea să spună. Mi-a zis că am primit o scrisoare de la Casa Albă şi vecinii toţi spun că persoane deghizate, după cum şi-au dat ei seama, de la Electricitate, de la Gaze ori Apă, s-au interesat prin vecini cine sunt şi cu ce mă ocup. Deci in momentul in care a sosit o scrisoare de la Casa Albă, in sistemul local de securitate s-a dat alarma. Aveam mari emoţii şi mă găndeam ce-o să se intămple cu mine"

Emilian Urse

Phoenix :Vişina

"M-a chemat directorul Electrecord la el şi mi-a zis: «Tovarăşe Covaci, la piesa Vişina trebuie să inţelegeţi că nu putem inregistra asemenea texte in care jignim prietenii mongoli: să nu uităm că şi statul mongol este condus de un guvern comunist, nu putem să-i supărăm.»"

Nicu Covaci

×