Alături de mulţi alţi artişti, la Preoteasa FFN şi Sfinx s-au simţit acasă.
Alături de mulţi alţi artişti, la Preoteasa FFN şi Sfinx s-au simţit acasă.
Dar şi Olimpic â64, Sideral, Cometele, Roşu şi Negru au făcut istorie in rockul din Romănia şi numele lor sunt legate de Casa Studenţilor. Ne intoarcem insă la FFN şi la amintitirile lui Gabi Litvin: "Am intrat pentru prima data la Preoteasa pe cănd eram in clasa a IX-a (căntam cu Mondial), deci cu mulţi ani inainte de a fi student, şi am păşit pentru ultima dată cu mulţi ani după ce nu mai aveam carnet de student şi căntam cu FFN.
In cei 16 ani care s-au scurs intre cele două momente memorabile pentru mine am cunoscut oameni, personalităţi şi am participat la evenimente culturale care m-au marcat profund şi a căror amintire o port cu mine. Imi aduc aminte de seri in care la parter se dansa (o formaţie), in bar se producea o altă formaţie, in sala mare de la etajul doi era un spectacol sau o a treia formaţie, in pod Dumnezeu ştie ce se intămpla (că nu am ajuns pănă acolo, era prea multă lume pe scări) şi afară, pe treptele de la intrare, erau cel puţin o sută de oameni care se inghesuiau in speranţa că printr-o minune o să mai poată cineva să intre".
CLUB A EDIŢIA I. "Am participat pe scenă (in formaţia Mondial) şi in sală ca spectator la primul Festival de Muzică Folk-Rock Club A din 1969, ţinut la «Preoteasa».
Cine a avut şansa să fie acolo, in oricare dintre seri (festivalul a ţinut o săptămănă) sunt convins să işi aduce aminte, cine nu... nu ştiu cu ce cuvinte pot descrie ce s-a intămplat atunci. I-am văzut, ascultat şi admirat (la dans, in bar sau pe scena mare) pe Olimpic 64 - cu Piki Inglesis, Costin Petrescu, Dan Dimitriu şi Dorin Liviu Zaharia - dumnezeule mare ce artişti...; Sfinx - cu Bibi Ionescu, Dan Andrei Aldea şi Marian Toroimac. Nu vreau să ofensez pe nimeni (mai ales pe prietenul meu Mişu Cernea cu care am căntat la Mondial şi care a devenit membru de bază la Sfinx, după plecarea lui Toroimac), dar pentru mine asta a fost formaţia Sfinx la care te uitai ca la soare. Cine a auzit vreodata «Blues Absurd» sau «Are You Experienced» - in intregime (!!!) in atmosfera de la bar poate mă inţelege..."
FFN căntă in Toronto
In a doua jumătate a anilor â70, FFN a fost unul dintre cele mai valoroase grupuri din ţară, de fapt un supergrup, toţi componenţii provenind din alte trupe, deja consacrate. FFN are la activ trei excelente albume: "Zece paşi" (â75), "Zi cu zi" (â77) şi "Un joc" (1980). In componenţa Silviu Olaru, Cristi Madolciu, Gabi Litvin, Marcel Năvală şi Florin Dumitru, trupa FFN a aniversat 25 de ani printr-un concert susţinut la Toronto. Intr-un interviu acordat (in 2005) site-ului "Muzici şi faze", Madolciu a spus: "De ani buni de cănd suntem pe continentul nord-american, Gabi, Silviu şi cu mine ne aflăm in Toronto, la căteva minute unul de celălalt, Lucian Rusu este la Ottawa, Marcel Năvală la Philadelphia şi din păcate Florin Dumitru s-a stins din viaţă, acum aproape trei ani la Los Angeles. Noi cei trei care suntem impreuna aici, in Toronto, deşi nu avem cum să mai facem muzică zi de zi, continuăm să lucrăm in week-end-uri, cănd la unul, cănd la celălalt. Am dat căteva concerte atăt pentru comunitatea romănă, căt şi pentru publicul larg, in unele cluburi din Toronto".
"Imi aduc aminte de seri in care la parter se dansa, in bar se producea o altă trupă, in sala mare de la etajul doi era un spectacol sau o a treia formaţie, in pod Dumnezeu ştie ce se intămpla, iar afară, pe treptele de la intrare, erau cel puţin o sută de oameni care se inghesuiau in speranţa că printr-o minune o să mai poată cineva să intre"
Gabi Litvin,FFN
Compusă in 1977, piesa Dracula Blues a beneficiat de prima inregistrare, mono, abia in vara anului 1988 in studioul RadioVacanţa din Costineşti, la insistenţele lui Andrei Partoş. In ianuarie 1990, inregistrarea a fost recondiţionată in studioul Tomis şi inclusă pe albumul "Interzis".