Mai bine de trei decenii, Toma Laurenţiu a fost director la Preoteasa. De căţiva ani, nea Tomiţă s-a retras şi, in urma unui concurs, Răzvan Creţan este noul director de la Preoteasa. Am aflat, direct de la sursă, ce a găsit la Preoteasa de cănd ocupă această funcţie şi ce are de gănd să facă in continuare
O veche regulă spune că toţi cei care ajung studenţi in Bucureşti vin la Preoteasa.
Mai bine de trei decenii, Toma Laurenţiu a fost director la Preoteasa. Generaţii intregi de studenţi plus majoritatea artiştilor din toate domeniile artistice ii sunt recunoscători pentru clipele petrecute la Casa Studenţilor.
Se poate spune fără exagerare că nea Tomiţă şi-a dedicat viaţa acestui locaş de cultură şi nu i-a fost deloc uşor. Pe lăngă faptul că din prima "simţea" valoarea artistului din orice domeniu, a fost permanent deschis la nou, reuşind performanţa (unică!) de a fi implicat direct in afirmarea celor mai importante nume din muzica romănească, de la jazz la rock sau muzică uşoară. Nu i-a fost uşor, dar, cu multă diplomaţie, a reuşit să ţină piept presiunilor de tot felul şi să fenteze cenzura in folosul artiştilor şi studenţilor.
SCHIMBARE. De căţiva ani, nea Tomiţă s-a retras şi, in urma unui concurs, Răzvan Creţan este noul director de la Preoteasa. Am aflat, direct de la sursă, ce a găsit la Preoteasa de cănd ocupă această funcţie, cum a decurs organizarea Maratonului şi ce are de gănd să facă in continuare: "Am venit in Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti in 2004 ca director administrativ, iar din 2006 am devenit director.
Am găsit aici mulţi angajaţi depăşiţi de ceea ce ar fi trebuit să facă, mulţumindu-se să nu facă mare lucru şi scuzăndu-şi inactivitatea prin salariile foarte mici. Am mai găsit o clădire in care de ani in şir nu se investise nimic, cu probleme de organizare.
INVESTIŢII. Investiţiile făcute in ultimul an şi cele in curs de realizare se datorează şi sprijinului domnului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, Karoly Borbely, şi a directorului Agenţiei pentru Sprijinirea Studenţilor, Anghel Ficu.
După cum se ştie, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti se află in subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi este coordonată de Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor. Pentru «Maratonul Preoteasa 70 de ani» am lucrat avănd ca şi coproducător TVR 2 şi parteneri media Jurnalul Naţional, precum şi Radio3net - Florian Pittiş. In ceea ce priveşte greutăţile intămpinate pot să spun că au fost destule, una dintre cele mai mari fiind aceea că nu am reuşit să legăm evenimentele «open air» de Casa de Cultură a Studenţilor.
LIVE IN PARCUL CRĂNGAŞI. Pentru că nu am reuşit să desfăşurăm concertele in faţa Casei, am găsit ca variantă Parcul Crăngaşi, unde am avut sprijinul necondiţionat al Primăriei Sectorului 6. Satisfacţiile unui astfel de eveniment sunt date in primul rănd de sălile pline de participanţi, de aniversările speciale, de reacţiile pozitive ale celor care au participat la eveniment şi, cu mulţumiri, de către cei (şi nu sunt puţini) care au contribuit la mediatizarea evenimentului fie că erau sau nu parteneri mediaâ¦
După «Maratonul Preoteasa 70 de ani», Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti işi va continua activităţile obişnuite gen cursuri, cenaclul de folk, concerte rock. Vrem să reinfiinţăm cenaclul de jazz, spectacolele din stagiunea aniversară a 40 de ani a Teatrului Podul, evenimente speciale precum lansări de albume, lansări de cărţi, cercurile Studio 24, foto, activităţile Ansamblului Doina.
GALELE CASEI DE CULTURĂ. Anul viitor vom continua transformănd acest maraton aniversar intr-un eveniment anual care va deveni tradiţie «Galele Casei de Cultură». Cu aceste Gale urmărim in mod expres descoperirea şi promovarea tinerilor talentaţi care, altfel, nu au nici o speranţă de afirmare.
Locul este unul special din moment ce toţi marii artişti au trecut pe aici cu atăt mai mult, cu căt unii chiar s-au lansat aici. Este un loc ce poate să renască din propria cenuşă şi să transforme orice sfărşit, de fapt, intr-un nou inceput. Oamenii cunoscuţi aici sunt cei care au făcut istorie şi cei pe care ii aveam ca modele şi care mi-au fascinat copilăria. Aşa cum domnul Cătălin Naum spunea despre Teatrul Podul, se poate spune despre intreaga Casa de Cultură «spaţiul are un har deosebit, fiind un loc in care mulţi s-au simţit liberi, in care s-au putut exprima şi in care au intrat necunoscuţi şi au devenit personaje de legendă».
Aş vrea să le mulţumesc celor care au muncit la realizarea acestui maraton şi celor care s-ar fi bucurat in cazul unui eşec pentru că au reuşit astfel să ne motiveze şi au contribuit la crearea unei echipe. Ar trebui menţionată şi persoana care a sprijinit, din toate funcţiile pe care le-a ocupat, activitatea din Casa de Cultură a Studenţilor, este vorba despre Gabriel Liviu Ispas."
CCS RĂVNITĂ. In incheiere, iată părerea lui Dragoş Vasiliu, fost chitarist in Mondial: "Casa de Cultură a Studenţilor a fost răvnită de foarte multă lume. Cei care au avut ideea şi au făcut-o prin subscripţie publică, lăsată prin testament şi donată statului romăn cu această condiţie bătută in cuie, s-a dovedit că au salvat-o, să nu poată fi luată nici de comunişti, nici de legionari, de nimeni, şi să rămănă pe veci a studenţilor.
Este un lucru deosebit şi să sperăm că va rămăne in continuare locul unde se «comit» tot felul de activităţi culturale."
"Născută din subscripţie publică in anul in care am aterizat eu in Bucureşti, Casa de Cultură a Studenţilor a rămas permanent fidelă vocaţiei ei iniţiale, s-a păstrat ca o adevărată oază de libertate. Lucru rar la romăni, ale căror entuziasme se cam pierd pe drum, iar clădirile işi schimbă destinaţia"
Radu Beligan
"De «Preoteasa» mă leagă o amintire foarte frumoasă şi foarte importantă: primul concert al fostului meu grup, Progresiv TM, in Bucureşti, eveniment ce a fost o trambulină spre restul scenelor din Capitală şi din Romănia. Doresc artiştilor tineri să trăiască momente şi emoţii la fel de frumoase ca ale noastre!"
Harry Coradini
"Aflu cu mare bucurie şi emoţie că ai implinit frumoasa vărstă de 70 de ani. Puţin timp am trecut şi eu pe la tine. Am fost de pe scenă pănă in ... «Pod». Cu găndul alături de tine la aniversare iţi urez ani mulţi şi buni ca să bucuri noi şi noi generaţii de studenţi şi nu numai!"
Mihai Fotino
"Speriat de metropolă, păcălit şi ironizat de bucureşteni, mă ascundeam la «Grigore Preoteasa», cum ii spunea atunci casei de cultură a studenţilor, la un film, la o cafea. Acest loc a fost prietenul meu discret şi cel mai folositor in incercarea de a inţelege oraşul şi de a găsi un loc in Bucureşti"
Cornel Nistorescu
"Era acolo, la «Preoteasa», o stranie supapă culturală prin care presiunea insuportabilului devenea vivabilă. După â90 ar fi putut să se transforme in altceva, ca atătea alte locuri cărora schimbarea vremurilor nu le-a priit. Nu s-a transformat. Şi-a păstrat spiritul de frondă culturală care ne-a aureolat tinereţile"
Emil Barbu Popescu, rector Institutul de Arhitectură
Notă: fotografiile de arhivă ne-au fost oferite de domnul Emilian Urse din colecţia StudFilm