Regretatul Willis Conover, celebru prezentator de jazz de la "Voice of America", a fost la Preoteasa.
Regretatul Willis Conover, celebru prezentator de jazz de la "Voice of America", a fost la Preoteasa.
Moşuâ Lungu este un nesecat izvor de poveşti despre muzicienii de gen, dar şi despre diferite intămplări cu aceştia. "O amintire de neuitat pentru mine s-a petrecut intr-o seară cănd, in timp ce se cănta pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, nu mică mi-a fost uimirea de a-l recunoaşte in spatele sălii pe un domn inalt şi corpolent, cu ochelari - nimeni altul decăt Willis Conover, posesorul acelui glas grav, inconfundabil, pe care-l ascultam de sute de ori seara şi noaptea la postul de radio «Voice of America» prezentănd lumii emisiunea «Jazz Hour»".
EMISIUNE. Era in perioada in care noi, romănii, puteam lua contact cu universul jazz-ului doar prin intermediul acelei emisiuni. Regretatul redactor radio şi promotor Willis Conover, care a fost prieten şi cu Johnny Răducanu, il avea drept amic apropiat in SUA pe doctorul de origine romănă Şerbi Pavlovici. Soţia lui Şerbi i-a tradus in romăneşte lui Willis Conover un mesaj scris de acesta anume pentru fanii noştri de jazz, cărora a ţinut să li se adreseze pe limba lor. Cu perseverenţă şi răbdare, Willis Conover a invăţat să pronunţe impecabil... in limba romănă. Mesaj inregistrat şi transmis pe calea undelor, exprimat uimitor de curat pe romăneşte. Mai aproape de zilele noastre, după 1989, au avul loc la Casa de Cultură a Studenţilor recitaluri, concerte şi mici festivaluri. Ele erau coordonate din punct de vedere artistic de Mircea Tiberian, iar participanţii erau majoritatea interpreţilor romăni importanţi, tinere talente, membri ai diasporei romăne plus invitaţi din străinătate. Doamna Cristiana Scutaşu s-a ocupat cu ardoare dezinteresată şi cu o dăruire extraordinară, făcănd tot ce este omeneşte posibil ca intălnirile de club să aibă loc cu periodicitate, să se bucure de participanţi de ţinută şi să fie mediatizate... Ea a fost aliatul nostru de bază, altfel spus, relaţia jazzman-ilor cu Casa de Cultură a Studenţilor şi totodată, in măsura in care depindea de el, şi Toma Laurenţiu a ajutat mult la susţinerea activităţii clubului. La un moment dat, la inceputul anilor â90 a fost o aniversare a «Student Jazz Clubului», printre oaspeţii de marcă numărăndu-se şi Johnny Răducanu, care a depănat multe amintiri".
Moşuâ şi nea Tomiţă
Dacă e să sporovăim despre tinereţea fără bătrăneţe, aş dori să numesc un director de cursă lungă, Toma Laurenţiu, un conducător deschis la nou şi valoare, care a demonstrat că posedă suficientă diplomaţie ca să ţină lucrurile in echilibru, care a ştiut să ţină piept presiunilor de tot felul.
"Student Jazz Clubul" a fost important şi pentru că mi-a oferit primele contacte cu jazz-ul pe viu, fiindcă in sălile unde se cănta jazz nu aveai cum să ajungi in preajma muzicienilor. La Casa de Cultură insă erai la un metru de ei, exista avantajul proximităţii beneficiarului de producătorul de artă.
Regretatul redactor radio şi promotor Willis Conover, care a fost prieten şi cu Johnny Răducanu, il avea drept amic apropiat in SUA pe doctorul de origine romănă Şerbi Pavlovici. Soţia lui Şerbi i-a tradus in romăneşte lui Willis Conover un mesaj scris de acesta anume pentru fanii noştri de jazz, cărora a ţinut să li se adreseze pe limba lor. Cu perseverenţă şi răbdare, Willis Conover a invăţat să pronunţe impecabil... in limba romănă.