Formaţia Roşu şi Negru era înfiinţată de patru ani atunci cînd Liviu Tudan s-a alăturat membrilor trupei.
UN ROL îNTR-UN FILM. O formaţie studenţească: Sideral. De aici a plecat totul. Iar o întîmplare cu final nefericit a făcut ca destinul să-i poarte paşii lui Liviu Tudan spre Iaşi şi, implicit, spre formaţia Roşu şi Negru. Şi-a continuat studiile muzicale la Conservator, dar nu la cel din Bucureşti, ci la Iaşi. Povestea am aflat-o de la fiica artistului, Livia. „1965, anul înfiinţării trupei Sideral, coincide cu apariţia lui Dumitru Tunsoiu, numele real al lui Liviu Tudan, în filmul «Ultima noapte a copilăriei». Puţini sînt cei care ştiu că numele real al muzicianului rock Liviu Tudan este Tunsoiu Dumitru. Liviu Tudan este un pseudonim pe care l-a obţinut ca urmare a apariţiei în acest film. A ajuns să joace în filmul lui Savel Stiopu «Ultima noapte a copilăriei» dintr-o întîmplare. Soţia lui Savel era colegă de grupă cu Vlad Gabrielescu, membru al trupei Sideral. Iar el avea nevoie de o formaţie care să cînte în film, aşa că a venit să-i vadă la repetiţii. Cum avea nevoie şi de un interpret pentru un rol secundar, l-a luat pe tatăl meu să dea nişte probe, însă după proba respectivă a fost selecţionat pentru rolul principal, supărîndu-i pe colegii lui, care erau studenţi la teatru“, ne spune fiica sa.
FĂRĂ PLETE. Dar imaginea de rebel, cu plete, nu era pe placul regimului comunist. În perioada în care juca în filmul „Ultima noapte a copilăriei“ a fost ridicat de Securitate chiar de la Berăria Patria, unde era cu Savel Stiopu. A fost dus la Poliţie, unde a fost tuns, fără să le pese că personajul Liviu Tudan din film trebuia să apară cu părul lung. Mai avea de filmat doar genericul. Aşa s-a născut piesa „Archeopteryx“, muzică şi text Liviu Tudan, care reprezintă protestul unui student tuns de miliţie.
„Un maior de Securitate care lucra la Consiliul Culturii pe Capitală a ţinut să precizeze: «Nu ne interesează pe noi pletoşi din ăştia în filmele româneşti! Tundeţi-l, tovarăşi!» Şi l-au tuns. Dar nu s-au mulţumit doar cu atît. Au dat telefon şi la Conservatorul «Ciprian Porumbescu», unde Liviu Tudan îşi începuse studiile de specialitate, ca să anunţe că a fost prins şi tuns. Fiind un adolescent mult prea rebel şi independent pentru acele vremuri, avînd o «imagine neadecvată», deoarece purta blugi şi avea plete, conducerea Conservatorului din Bucureşti a hotărît să fie sancţionat şi transferat la Conservatorul din Iaşi“, continuă fiica regretatului artist.
REPERTORIU. Plecat la Iaşi, pentru Sideral Liviu Tudan era iremediabil pierdut. Rămasă fără cîrmaci, formaţia se dezmembrează.
La Iaşi, Liviu Tudan întîlneşte o altă formaţie, Roşu şi Negru, una dintre cele mai profesioniste grupuri româneşti.
„Roşu şi Negru era înfiinţată de patru ani atunci cînd Liviu Tudan i s-a alăturat. Lider era Nancy Brandes, însă Liviu Tudan s-a impus în interiorul formaţiei ca un pseudolider, un fel de lider spiritual. Membrii trupei Roşu şi Negru erau oameni foarte talentaţi, care abordau însă un repertoriu limitat la remake-uri.
În scurt timp, Liviu Tudan a reuşit să-i convingă pe ceilalţi că trebuie să aibă propriile compoziţii, propria personalitate.
De altfel, în numai trei săptămîni au compus «Nebunii care cred», o oră şi jumătate de muzică, o dramă lirică free, care le permitea să includă improvizaţii underground, jazz şi blues. Trupa a participat în 1969 la primul festival de muzică rock de la «Arhitectură», unde a luat cele mai multe premii, iar Liviu Tudan a luat premiul pentru concepţie muzicală de spectacol“, mai adaugă Livia.
IMAGINEA FRUMOASĂ A COPILĂRIEI
„Liviu Tudan, pe numele real Dumitru Tunsoiu, s-a născut în 1947 în Bucureşti, într-un cartier mărginaş al oraşului, care se numea Mărgeanului. A avut o copilărie frumoasă, chiar dacă părinţii nu erau foarte înstăriţi. În cartier trăiau oameni simpli, dar civilizaţi, care se repectau între ei, judecau lucrurile după nişte criterii valorice şi morale foarte stricte, ceea ce impunea o anumită ordine în viaţa comunităţii din acea zonă a Bucureştiului“, povesteşte Livia, fiica regretatului artist.RAZ-BASS-UL, O CHITARĂ „MODEL“ UNICAT
O imagine foarte frumoasă din copilăria lui Liviu Tudan este redată tot de fiica artistului şi are în prim-plan iarna anului 1954, cînd a fost o zăpadă cumplită, însă copiii erau fericiţi, deoarece se dădeau cu săniile de pe casă, atît de mari erau nămeţii. „Copil fiind, îi plăcea muzica, astfel că tatăl lui s-a hotarît să-i cumpere o vioară în clasa a patra. Părinţii lui Liviu nu aveau nici un fel de studii muzicale, însă aveau un deosebit respect pentru artişti. În clasa a cincea a dat examen la Şcoala de muzică Nr. 1 de pe Strada Principatele Unite, unde a început să studieze vioara cu regretatul profesor Alexandru Ghiul. Prima chitară-bass şi-a făcut-o singur. O poreclise «Raz-Bas».Era facută dintr-o superbă chitară spaniolă clasică – avea vreo 50 de ani vechime şi era încrustată cu sidef – căreia i-a pus corzi de contrabas, pe care le furase de la şcoală. Strîngînd corzile de contrabas, s-a strîmbat griful chitării, i-a sărit placa, dar «Raz-Bas-ul» cînta grozav de frumos. Sau cel puţin aşa i se părea artistului pe vremea aceea.“