x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Savoy Stilul pop, melodios

Stilul pop, melodios

de Daniela Cârlea Şontică    |    16 Mar 2009   •   00:00

S-a bucurat că dedicăm o ediţie de colecţie formaţiei care a urcat în topurile străine cu melodia "Domnişoară". Iată ce amintiri a depănat pentru noi: "Pe drept cuvânt, Marian Nistor – conducătorul formaţiei – compozitorul, chitaristul, naistul, orchestratorul, este cel care nu lasă să moară numele Savoy, care până în 1990 a dominat, timp de 25 de ani, peisajul muzicii uşoare româneşti. El reeditează succesele de altădată, le reorchestrează, editează albume Best of dar ne şi propune la casele de discuri Electrecord şi Intercont albume noi, inventează noi sensuri muzicale «pop pupular», abordează stilul etno sau chiar folclorul autentic".



TEXANII. "Savoy este o poveste de prietenie, fiindcă trebuie subliniat apăsat solidaritatea, prietenia indestructibilă, coeziunea i-au ţinut împreună pe Marian Nistor, George Mitrea (solistul vocal, acum stabilit la Buzău), Nicky Rotărescu (bateristul, stătea aproape de mine, la Bucur Obor, a cântat un timp în diverse formule la evenimente, şi-a încercat norocul pe taxiuri), Ionel Samoiliă (chitară bas, cel cu ochelarii fumurii), Nelu Orban (claviatură). Fără a concura cu trupele care abordau genul pop-rock în acea vreme, în frunte cu Phoenix, Savoy a impus stilul pop melodios, cu tentă de muzică uşoară şi mai ales cu versuri semnate de poeţi importanţi, de la clasici la contemporani. Am făcut sute de turnee cu ei, ca prezentator, mai ales sub egida ansamblului artistic UTC, în  organizare impecabilă, şi îmi aduc aminte cum în fiecare seară ne adunam în cameră la Marian şi cum el ne cânta cu chitara noile compoziţii, alegând versurile din teancul de cărţi de poezie aduse în bagaje. Concertele noastre aveau două părţi clare: una cu recitalul formaţiei Savoy, numai cu piese proprii, compuse de Marian Nistor, cealaltă parte cu recitalurile vedetelor invitate. Pentru că asta singulariza Savoy în peisajul genului, faptul că putea să acompanieze şi avea şi repertoriul pregătit pentru toate marile vedete ale genului. Nu cred că a existat vreun solist mare care să nu fi cântat cu Savoy. Pentru unii dintre ei, cum ar fi Angela Similea, Mirabela Dauer sau Păuniţa Ionescu, Marian a şi compus.

A cântat cu Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dan Spătaru, Cornel Constantiniu, Corina Chiriac şi până la artişti din generaţia mai tânără. Erau serioşi, punctuali, profesionişti, cu câteva rânduri de costume şi încălţăminte de scenă – un fel de cizme texane –, ţinute în lăzi speciale de turneu. Ştiu că au luat premii importante la festivalurile mondiale ale tineretului şi studenţilor de la Sofia şi Moscova, că melodia lor «Domnişoară» a avut o frumoasă carieră internaţională, că au cântat cu succes în Cuba.

Eu am fost cu ei o singură dată, peste hotare în Bulgaria, mai erau şi Angela Similea, Victor Socaciu şi alţii. Un domn mai în vârstă, care probabil ştia bulgara de pe vremea lui Kiril şi Metodiu, mi-a tradus textele, pe care eu le gândisem sprinţare, cu glume, chiar interactive. Le-am repetat, le spuneam acolo pe scenă pe dinafară, dar cine ştie ce ieşea cu pronunţia mea şi cu traducerea bătrânului, că spre stupoarea mea, bulgarii mă priveau politicos şi nu schiţau nici măcar un zâmbet! Aplaudau doar când anunţam numele artistului care urma în program... Au fost minunaţi acei ani, cu câte trei spectacole pe zi, cu glume, cu bucurii, popularitate greu de egalat azi".

"E este la fel de neobosit ca altădată, cu aceeaşi bentiţă pe frunte ca atunci când făcea cu ochiul de pe scenă spectatoarelor din primele rânduri! Un singur lucru nu ştiu, de unde a scos vecinul meu Marian Nistor apelativul Torinezu, cu care mă abordează mereu. Amintiţi-mi să-l întreb când  îl văd..."
Octavian Ursulescu, prezentator

×
Subiecte în articol: savoy