Iar Hitler nu şi-a permis să desconsidere sărbătoarea muncii şi a militat pe 1 mai 1933 - în faţa membrilor Partidului Muncitoresc Naţional-Socialist German - ca neînţelegerile şi certurile întruchipate de lupta de clasă să se transforme într-un simbol al unităţii şi înălţării naţiunii germane.
Numai că americanii nu sărbătoresc 1 mai, ci Labor Day, în prima luni din septembrie.
Dar nu o să vă vină să credeți că și 8 martie are legătură atât cu socialismul, cât și cu americanii. 8 martie a fost aleasă Ziua Internaţională a Femeii la Conferinţa Femeilor Socialiste de la Copenhaga din 1910, care s-a constituit într-un preambul la întrunirea Internaţionalei din acel an. Socialista Luise Zietz şi comunista Clara Zetkin, ambele germane, au propus sărbătorirea zilei de 8 martie în memoria ţesătoarelor newyorkeze care au protestat în 1857.
Firește însă că americanii nu celebrează nici Ziua Internaţională a Femeii, ci doar Ziua Mamei - Mother’s Day, în a doua duminică din luna mai.
În fine, pentru că vorbim de americani și de europeni, pe care sărbătorile i-ar trăda că ar fi „virusați” de colectivism, se observă cum un deficit bugetar uriaş, precum cel american, poate fi finanţat, iar dacă nu s-ar mai putea, n-ar mai fi „validat” de piaţă, s-ar reduce.
Vreme în care Uniunea Europeană „bancarizată” se raportează la repere artificiale, precum dobânzile directoare şi criteriile de la Maastricht. Tratatul stipulează ca deficitul bugetar să se plaseze sub 3% din PIB, dar fără ca această limită negociată politic să spună ceva de faptul că-i contraindicat să mărești taxele pe timp de criză.
Ducând lucrurile la extrem, se observă şi la nivelul finanţării aceeaşi diferenţă ca între folosirea sistemului metric, o creaţie artificială franceză, şi a sistemului de măsurare anglo-american cu picioare, yarzi, inchi şi mile - bazat, natural, pe „mărimile” corpului omenesc. UE conservă un model de administrare bazat pe restrângerea cererii agregate și pe filosofia că nu e neapărat nevoie să îți dezvolți piețele ca să creezi capital.
Cum rămâne cu tradiția? De ce e ziua de 1 mai la americani în altă zi? Pentru că au rămas capitaliști?