x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Achiziţiile Armatei, filiera banilor pentru partid

Achiziţiile Armatei, filiera banilor pentru partid

de Razvan Belciuganu    |    26 Aug 2009   •   00:00

Scandalul care îl are ca protagonist pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, prin implicarea acestuia într-o firmă de consultanţă din domeniul comerţului cu arme, a izbucnit fiindcă a apărut îngrijorarea că Traian Băsescu, în calitatea sa de şef al CSAT, ar putea fi influenţat în deciziile de achiziţii pentru Armată. În viitorul apropiat sunt estimate dotări pentru Ministerul Apărării Naţionale de aproximativ 10 miliarde de euro.

Dar legăturile acţionarilor din firma respectivă, DESINTCO SRL, descriu o realitate mult mai complexă. Până la urmă, în CSAT, Traian Băsescu reprezintă doar un vot, iar până la realizarea consensului necesar hotărârilor consiliului mai au câte un cuvânt important de spus în cazul achiziţiilor militare şi alţi membri ai CSAT: primul-ministru, Emil Boc, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, toţi membri ai PD-L, şi amiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General.

Despre firma DESINTCO SRL nu s-ar fi aflat nimic, probabil, deocamdată, întrucât nu şi-a început propriu-zis activitatea, dacă nu ar fi sărit în ochi doi acţionari ai săi. Este vorba despre oamenii de afaceri Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu, care au organizat la Constanţa, de Ziua Marinei, expoziţia "Naval Defense Exhibition" (NDE), în calitate de reprezentanţi ai unor companii americane. În acelaşi timp, Ministerul Apărării Naţionale a fost coorganizator al expoziţiei.

Puţin uzitat în expoziţiile de tehnică specială, cei doi oameni de afaceri şi-au pus pozele pe pagina de internet a NDE, ca să se vadă, iar alături de a lor, ba chiar pe prima poziţie, a fost aceea a secretarului de stat al Departamentului pentru Armamente din MApN, Aurel Lascu, apropiatul lui Stănişoară.

Pentru ca MApN să fie angrenat în această expoziţie desfăşurată de Ziua Marinei trebuia, în mod firesc, aprobarea amiralului Gheorghe Marin, că doar era vorba despre o sărbătoare a militarilor din subordine şi de cea a ministrului Apărării, Mihai Stănişoară. Apare cel puţin hilar comunicatul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, care susţine că nu deţine date despre înfiinţarea firmei, "întrucât agentul economic nu şi-a exprimat interesul de a intra în raporturi comerciale sau de altă natură cu Ministerul Apărării Naţionale".

Este clar că au intrat în raporturi cu MApN doi dintre acţionarii acestei firme, iar o simplă căutare la Registrul Comerţului, şi nu investigaţii dificile, l-ar fi scos în evidenţă pe Mircea Băsescu.

În poziţia de acţionar al DESINTCO s-a mai aflat şi fiica lui Aurel Cazacu, şeful Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale, care a fost şi el la expoziţia de la Constanţa. S-a dus acolo oficial, ca reprezentant al Ministerului Economiei, iar Adriean Videanu, ministrul său, n-avea cum să nu ştie aceasta. Culmea este faptul că, în urmă cu câteva zile de la începerea expoziţiei, primul-ministru, Emil Boc, a ieşit public şi a spus că Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra proiectului privind restructurarea agenţiilor guvernamentale, ocazie cu care s-a anunţat desfiinţarea Agenţiei de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială şi preluarea atribuţiilor acesteia de Ministerul Economiei. Or, structura peste care era şef Aurel Cazacu este cea abilitată în acest sens.

Cheia faptelor stă în contractele offset, de compensare, pe care producătorii de tehnică şi armament care vor câştiga competiţiile de achiziţii pentru Armată sunt obligaţi să le facă în România. La un total de 10 miliarde de euro, trebuie să se întoarcă în România 8 miliarde de euro. "Cald" în acest moment este contractul de achiziţie cu avioane de luptă. Fiecare companie străină îşi alege după cum vrea ea proiectele de compensare şi firmele cu care lucrează, iar acestea sunt aprobate, acum, de Ministerul Economiei al PD-L-istului Adriean Videanu.

DESINTCO putea funcţiona de post de macaz, cooptându-l în acţionariat şi pe fostul conducător al Departamentului pentru Armamente, generalul Ion Eftimie Sandu. Acum, Adriean Videanu este supărat pe Aurel Cazacu pentru faptul că l-a luat gura pe dinainte. Ceea ce te duce cu gândul la compensări făcute prin firmele PD-L-iştilor.

×
Subiecte în articol: editorial