x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale AIDS si SIDA

AIDS si SIDA

de Dorin Tudoran    |    17 Feb 2006   •   00:00
AIDS si SIDA

"Statul roman pare sa aiba mult mai multe jumatati decat cea mai mare jumatate a statelor lumii"

Discutand despre politicieni, bani si coruptie, prietenul meu M.W. imi spune o gluma tip Radio Erevan. "Un ascultator ne intreaba: ce inseamna AIDS? Raspundem: AIDS este acronimul pentru Additional Income Deposited in Switzerland." Adica, venituri suplimentare (se intelege, ilicite) depuse in banci elvetiene. Il intreb: "Dar tu stii ce inseamna SIDA?". "Nu", raspunde el zambind. "SIDA inseamna Such Individuals Deserve Attention." Adica, asemenea indivizi merita atentie.

Atentia noastra, a tuturor, caci multi analisti cred ca paradigma secolului XXI va fi coruptia politica - e invinsa ori ne pune la pamant. Pe la inceputul anilor ’90, Samuel Huntington spunea ca logo-ul tranzitiei poloneze ar trebui sa fie "un crucifix tiparit deasupra semnului ce reprezinta dolarul". Care ar putea fi logo-ul tranzitiei romanesti?

Unii cred ca brandul Romaniei ar trebui sa fie o secera ce taie frunza la caini si un ciocan ce umbla cu covrigi in coada. Altii propun o piramida pe a carei intrare, in functie de unghiul de unde o privesti, scrie fie "La FNI", fie "La Matusa"; fie "La Loteria lu’ Arvinte", fie "La Doi Cocosi s’un Presedinte", fie "La Flota lu’ Manda", fie "La Petromidia lu’ Tanda"; fie "La Realitatea lu’ Vantu", fie "La Irealitatea lu’ Luca". Ma rog, imaginatia romanului a fost intotdeauna mai mare decat pofta lui de a pune capat situatiilor pe care zice ca nu le mai suporta.
Chiar asa, cine nu mai suporta coruptia in Romania?

Deputati care dau banilor un miros atat de putrid, incat moneda nationala pare batuta pe fundul lacului Techirghiol? Senatori care mai intai dau si se folosesc de legi "pe muchia legii", apoi refuza infiintarea unui organism care ar putea sa le dovedeasca faradelegile? Vamesi carora, daca le dai jumatate din ce gasesc la control, te lasa cu cealalta jumatate de furat? Oameni de presa care-i acuza pe politicieni ca sunt corupti doar pentru ca nu pot fi si ei la fel de corupti, desi unii din ei sunt coruptia insasi? Doctori carora, din cauza saraciei, nu le este rusine sa ceara bacsis? Pacienti care, de frica sa nu moara ca niste caini ai strazii, dau bacsis?

Membri ai Parchetului unde dispar dosare si cocaina pruncutilor de miliardari e declarata zahar pudra? Fotbalul care fara coruptie n-ar mai putea strange saptamanal nici 22 de calusari? Armata care a trecut de partea poporului, desi poporul nu prea era acasa, ocupat fiind cu teroristii cuplului de iluzionisti Brucan-Voican?

Preoti care isi turnau enoriasii Securitatii - "I pak dau stire" - iar azi infiinteaza cate o mitropolie pe fiecare varf de deal, de unde trimit mesaje SMS unui Dumnezeu pe care-l cred seful SRI-ului? Profesori care vand subiectele de examene, ca sa nu crape de foame? Sunt gata sa moara de gat cu coruptia lideri sindicali mai bogati ca statul si mai negri in cerul gurii decat petrolul ce le galgaie in urechi?

Ma bate gandul ca romanul care s-a saturat cel mai mult de coruptie este totusi dl Dinu Patriciu. Altfel nu-mi explic cum de s-a gandit sa dea in judecata statul roman, al carui prim-ministru ii este prieten si coleg de partid. Sau poate ca dl Patriciu a dat in judecata doar o jumatate a statului - cea reprezentata de PD si condusa de dl Traian Basescu? E si solutia imorala data in judecata?

De UDMR nu mai intreb, caci ei par ca frunda’n vant: de-i cauta Constitutia Romaniei, raspund: "Nem tudom romano"; adica, se dau drept jumatate a statului maghiar. De-i cauta Parchetul de la Budapesta, raspund: "Valea!"; adica, se dau jumatate a statului roman.

Statul roman pare sa aiba mult mai multe jumatati decat cea mai mare jumatate a statelor lumii, iar numarul jurnalistilor romani cinstiti este dublu fata de numarul total al jurnalistilor patriei.
×
Subiecte în articol: editorial