Una din 20 persoane afirmă: „Crăciunul e mai solicitant şi mai greu de înfruntat decât experienţa unui divorţ”, potrivit unei analize efectuate în străinătate. De ce? Când Crăciunul este o perioadă incredibilă... şi e incredibil cum reuşim să îi supravieţuim în fiecare an.
Pfiuuu! Gata, a trecut şi Crăciunul acesta. Gata cu toată agitaţia specifică acestei perioade. Gata cu emoţiile de dinaintea deschiderii cadourilor. Am supravieţuit şi acestui an. Aşa ar putea gândi o bună parte dintre românii care depăşesc cu teamă luna decembrie. Toţi şi-au dorit veselie, voie bună, armonie ş.a. Ok... şi-atunci, din moment ce şi femeile, şi bărbaţii îşi doresc aceleaşi lucruri, de ce devenim mai conştienţi de diferenţele dintre noi în luna cadourilor şi ajungem să ne îndepărtăm unii de alţii, în loc să fim mai apropiaţi? De multe ori, intenţiile bune cu care aşteptăm Sărbătorile de iarnă se transformă în dezamăgiri. Femeile se întreabă de ce bărbaţii nu se implică în pregătiri şi nu sunt pricepuţi la cumpărat şi ambalat cadouri, în timp ce ei nu înţeleg de ce sunt atât de cicăliţi. Pentru ce atâta agitaţie? De ce nu ne putem bucura de Sărbători fără să ne certăm atât de des? Asta s-au întrebat Allan şi Barbara Pease când au scris o carte despre bărbaţii care sunt neglijenţi, iar femeile mereu prevăzătoare.
În aproape singura perioadă a anului pe care oamenii o dedică total partenerului şi familiei, rămân uimiţi că se ceartă mai mult decât cu orice alt prilej. Pentru că suntem diferiţi. Prăpastia dintre sexe este la fel de mare ca întotdeauna, iar de Crăciun ea pare să semene cu Marele Canyon. „Tot ardem de nerăbdare să vină Crăciunul, şi de Crăciun abia aşteptăm să treacă şi să înceapă un an nou.” Rata divorţurilor în rândul proaspeţilor căsătoriţi a ajuns la 50%, iar centrele de consiliere raportează că în perioada aceasta a anului numărul de apeluri primite de la cuplurile cu probleme în relaţie creşte semnificativ, potrivit unei organizaţii britanice. Astfel, din cauza pretenţiilor sporite, a stresului şi a presiunii în cuplu şi-n familie, rudele dificile, centrele comerciale, încercarea de a ne împărţi timpul între propria familie şi cea a partenerului, grijile legate de bani, toate se transformă într-un test de rezistenţă executat în perioada decembrie-ianuarie. Aşa se face că multe bănci din Marea Britanie au introdus un nou tip de conturi de economii pentru sărbătoarea în cauză, în ajutorul celor care vor să economisească bani pentru achitarea cadourilor de anul trecut.
Bărbaţii şi femeile au evoluat diferit pentru că nu au avut încotro, susţin cei doi autori. Femeile aveau rolul de a da naştere copiilor şi de protectoare ale căminului, iar creierul lor s-a orientat spre educaţia, îngrijirea şi iubirea persoanelor din viaţa lor. În timp ce bărbaţii au fost vânători, prădători, protectori şi responsabili cu asigurarea traiului. De-a lungul a milioane de ani, structurile cognitive ale celor două sexe au continuat să se dezvolte în moduri diferite. De aceea există dispute. În fond, Sărbătorile de iarnă sunt necruţătoare cu relaţiile, pentru că ies în evidenţă diferenţele dintre noi mai mult decât în alte perioade. Dar nu e obligatoriu. Crăciunul poate v-a apropiat foarte tare. Dar, pentru a comunica eficient, trebuie să vorbim aceeaşi limbă!