x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale America, între două rele

America, între două rele

de Sabina Iosub    |    10 Oct 2016   •   07:50
America, între două rele

Au mai spus-o şi alţii după desemnarea candidaților: țara care l-a ales de două ori pe Obama a ajuns să aleagă acum între un saltimbanc şi o fostă Primă Doamnă cu un trecut cel puţin controversat. Sunt sigur că după alegeri se vor găsi destui istorici, sociologi şi politologi care să explice anomalia.

Eu aş întreba şi nişte psihiatri, pentru că de aici, din Europa, pare uşor sado-maso situaţia. Sadism pentru că e clar că două personaje cu vârsta, experienţa, expertiza şi trecutul lor nu vor avea niciodată prospeţimea şi deschiderea preşedintelui Obama, şi masochism pentru că nu are cum să te bucure, oricât de înflăcărat susţinător de partid eşti, o astfel de alegere. Ştiu, acum este la modă să spui că Trump este o catastrofă şi Hillary lumina! Da, Trump este o catastrofă, iar o lume în care preşedintele celui mai puternic stat este dezaxat va deveni o lume şi mai nesigură decât este deja. Dar, să mă iertaţi, Hillary Clinton e cea mai bună alegere doar în comparaţie cu adversarul ei.

La noapte, cei doi se văd din nou în a doua dezbatere a campaniei. Nu e greu să-ţi dai seama că, din nou, va fi adjudecată de candidata democraţilor. Trump este sub asediu de când o înregistrare veche de 10 ani a fost făcută publică, iar cele mai grele nume din partidul republican îi cer să se retragă. A fost părăsit până şi de partenerul lui de buletin de vot. Dacă nu va face faţă discuţiei, este mai mult decât posibil să ajungem la o situaţie nemaîntâlnită în epoca modernă, retragerea principalului candidat al unuia dintre cele două mari partide din SUA. Vom vedea.

Apropo de înregistrare. Să vă gândiţi la ea când o să mai spuneţi că în România campaniile sunt murdare. Înregistrarea a stat 11 ani ascunsă în arhiva unei televiziuni şi a fost scoasă exact când trebuia: înainte de dezbaterea care poate face diferenţa. Cine crede că asta e doar o întâmplare e naiv!

 

×