x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Amoeba bananieră

Amoeba bananieră

de Ilie Serbanescu    |    05 Sep 2011   •   21:00

Ati auzit de amoeba bananiera?! Este un organism inferior, din perioada precursoare sistemului colonial, care a reaparut insa in secolul al XXI-lea pe teritoriul numit (inca) Romania. Este un organism aflat pe treapta cea mai de jos a evolutiei economico-so­ciale, dar din care s-a dezvoltat marele sistem colonial ce a durat sute de ani. Este greu de observat si studiat in activitate, dar lasa o amprenta inconfundabila, care arata ca se misca anapoda – pentru ca, sa stiti, n-are nici membrana! – trimitandu-si pseu­do­podele (ca nici de picioare ade­varate nu poate fi vorba!) care in­cotro, intrucat bineinteles capul lip­s­este cu desavarsire (acesta aparand la scara evolutiei mult mai tarziu!).

Amprenta grafica a amoebei bananiere este usor de obtinut asezand in jurul unui centru imaginar rezultatele activitatii acestei vietati – citeste economia din Romania! – in cinci domenii esentiale: crestere eco­nomica, inflatie, somaj, deficit extern, deficit bugetar, toate exprima­te in procente. Apoi, uniti intre ele, punc­tele reprezentand procentele de pe cele cinci axe care pornesc din cen­trul imaginar. Veti obtine su­pra­fata unui pentagon. Acest pentagon este cunoscut printre economisti ca descriind mai bine decat zeci de carti situatia unei economii, problemele si perspectivele ei. In cazul Romaniei, arata ca o amoeba bananiera!

In cazul unei economii normale, su­prafata pentagonului este mica si con­centrata relativ echilibrat in jurul cen­trului imaginar: cresterea econo­mi­ca este potolita, dar sustenabila, in­flatia este mica, somajul are cote re­zonabile, deficitul bugetar tinut sub con­trol este redus, iar deficitul extern este la fel ca semn al echilibrului con­tu­­rilor cu strainatatea! In cazul Ro­ma­niei, pentagonul are o suprafata imen­sa si este dezechilibrat rau de tot, chiar contorsionat. Si este absolut la fel, indiferent de ciclul econo­mic si indiferent de ciclul politic! Amoe­ba bananiera este transciclica si transpartinica. Indiferent cine a fost la guvernare, amoeba bananiera a ramas amoeba bananiera. Pe cres­te­re sau in recesiune, amoeba ba­na­nie­ra a aratat groaznic!

In perioada de avant 2004-2008, cresterea economica a fost relativ ridicata, dar si inflatia a fost inalta, iar somajul n-a coborat cine stie ce, desi mare relevanta cifrele privind ocuparea fortei de munca nu au in Romania, in masura in care milioane de romani in putere de munca isi cauta slujbe prin strainatate. In mod aiuritor, deficitul bugetar depasea limitele acceptabilului, semn ca se proceda antieconomic si se turna gaz peste foc in loc sa se puna bani deo­parte pentru zile negre. Si mai aiuritor, pseudopodul deficitului extern se intindea spre zenit (la 14% din PIB fata de 4%-5% admisibil), demonstrandu-se evident ca toata cresterea economica era obtinuta pe consum din import finantat din bani externi. Cand finantarea a cazut, pseudopodul deficitului extern s-a retras abrupt. Dar, vai!, si cresterea economica s-a redus intr-atat, incat a devenit cadere economica. Amoeba s-a contorsionat rau de tot. Din cauza caderii economiei arata ca un corn incovoiat, stramtorat la corp si alungit la capete, pentru ca inflatia s-a inflamat, somajul a debordat, iar deficitul bugetar a explodat si numai cu masive masuri de austeritate bugetara este tinut sa nu o ia razna.

Dezechilibrele au fost de fapt mutate, pe termen scurt, de pe deficitul extern pe caderea economiei cu ajustarea imediata a nivelului de trai, iar, pe termen lung, o deplasare a po­ve­rii are loc pe finantele publice. Aceasta implicatie pe termen lung anu­leaza orice posibilitate de iesire spre o economie normala. Amoeba ba­na­niera nu mai poate evolua decat spre un organism colonial get-beget daca vreuna dintre puterile coloniale strai­ne care detin decizii in Romania se invredniceste sa preia si ad­mi­nis­tratia. Altfel, amoeba ramane amoeba!

×
Subiecte în articol: editorial