Procesul de numarare a voturilor nu s-a incheiat la ora la care scriu aceste randuri, insa principalele concluzii ale alegerilor locale s-au conturat cu claritate. Doar liderii PDL insista sa astepte omologarea Biroului Electoral Central, sugerand ca rezultatele se pot inca schimba semnificativ. In realitate, nici macar aritmetica originala a Robertei Anastase nu ar mai putea rasturna situatia in favoarea partidului prezidential.
Democrat-liberalii nu asteapta un miracol pitit pe fundul urnelor. Pur si simplu trag de timp, sperand sa reuseasca sa-si ambaleze dezastrul intr-o poleiala mai optimista. E foarte important pentru legislativele din toamna sa nu para scosi din joc. Sansele sa revina la putere tind in acest moment catre zero.
E limpede ca la alegerile de duminica s-a votat politic. Sigla partidului a contat mult mai mult decat profilul candidatului. Iar PDL a decontat masiv erorile, derapajele si abuzurile unei guvernari profund nepopulare. Stratagemele gandite pentru a-si pierde urma nu au functionat. Degeaba s-a transformat oranjul in verde si degeaba s-au inventat aliante fictive, menite doar sa justifice o simbolistica electorala 'necompromisa'. Alegatorii nu s-au lasat pacaliti. Cu toate deghizarile si candidaturile sub steag strain, fostul partid-stat abia daca ajunge la 20%. Dupa cum, cu toate tertipurile contabile, USL nu poate fi creditat cu mai putin de 50%. Or, aceasta era marea speranta a PDL, temelia propagandei portocalii: ca alianta dintre social-democrati si liberali va fi incapabila sa castige o majoritate absoluta, permitandu-i astfel presedintelui sa faca in continuare jocurile in politica romaneasca.
Dincolo de pierderea unor fiefuri traditionale, dincolo de esecurile unor grei ai partidului, scorul general este vestea cea mai proasta pentru democrat-liberali. In lipsa unor greseli monumentale ale guvernarii USL, el se va conserva pana in toamna. Ba chiar exista sanse ca decalajul sa creasca, pe fondul degringoladei suporterilor si clientelei formatiunii dirijate de la Cotroceni. Multi vor 'intoarce armele', descoperind brusc ca Basescu, Boc si Udrea au intinat nobilele idealuri ale 'dreptei', sau chiar ale democratiei. Experienta imi spune ca a venit momentul cand si institutiile (servicii secrete, parchete etc) 'voteaza schimbarea'. Am mai vazut filmul asta in 1996 si in 2000... Ultimele parghii de putere incep sa-i alunece printre degete lui Zeus. Epoca sa de glorie s-a incheiat.