x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Antonescu mai poate deveni preşedinte

Antonescu mai poate deveni preşedinte

de Ionuț Bălan    |    26 Noi 2009   •   00:00

Turul al doilea la prezidenţialele din 2009 pare a se desfăşura după calapodul celor din 2004, când "blestemul" făcea ca poporul să aibă de ales între două personalităţi cu viziuni intervenţioniste de stânga. Diferenţa-i că, în momentul de faţă, este criză. Iar programul de ieşire din criză trebuie să fie unul fundamental liberal.

Astfel, reducerea TVA ar fi o idee bună pentru că opreşte PIB-ul din cădere pe baza formării brute de capital. Accizele ar trebui, la rândul lor, să nu se mai majoreze, să se micşoreze taxele pe proprietate, pentru a atrage investiţii şi să fie anulat impozitul minim, denumit popular "forfetar". De asemenea, e necesară şi renunţarea la finanţarea ieftină a deficitului bugetar pentru a se restrânge cheltuielile. Iar dobânzile mari ar putea stimula intrarea de "hot money" până când sunt implementate şi popularizate măsurile liberale ce vor duce ulterior la decizii investiţionale.

Deşi nu-i liberal, este nevoie de acordul cu FMI, o înţelegere care trebuie extinsă, fiindcă banii care au venit până acum s-au cheltuit aiurea.

Iată aşadar care ar fi direcţia economică de urmat pentru a ieşi din criză. Din păcate însă în turul al doilea la prezidenţiale nu se bat un liberal cu un socialist, ci un actual cu un fost social-democrat, ce reprezintă două partide cu rădăcină comună în FSN. Probabil că electoratele PSD şi PNL ar fi fost mai mulţumite cu cel care a negociat alianţa PSD-PNL cu Iohannis premier _ candidatul Antonescu. Acesta, deşi nu a întrunit voturile necesare pentru a intra în turul al doilea, a făcut un salt semnificativ de imagine, exact ceea ce lipseşte partidelor ce s-au erodat reciproc la guvernare. Ba mai mult, Antonescu a arătat că e parolist reiterând colaborarea cu PSD. Ceea ce a făcut ca PD-L să sară ca ars şi să bată imediat apropouri legate de o alianţă PNL - PD-L, cu premier liberal.

Din câte se vede, PNL are capacitatea de a negocia cu ambele partide care au format coaliţia de guvernământ. Iar PSD lasă impresia că ar avea mai multe de oferit decât PD-L. Ce i se poate cere PSD? Retragerea lui Geoană din cursa prezidenţială şi posibilitatea de a-l lăsa pe Antonescu s-o câştige, drept garanţie pentru implementarea programului liberal al alianţei PNL-PSD. În caz contrar, trebuie amintit că PD-L şi PNL au o alianţă legal constituită la tribunal, ce n-a fost desfiinţată: D.A.

Geoană e posibil să nu-l bată pe Băsescu în turul al doilea. Şi, chiar dacă devine preşedinte, dar nu are posibilitatea să-şi treacă guvernul prin parlament, lucrurile s-ar complica într-o manieră de nerezolvat atât pentru ţară, cât şi pentru PSD. Mai ales că şi PD-L arată că poate licita foarte "sus". De pildă, Băsescu nu a respins nici o clipă ideea cu Iohannis prim-ministru, ci doar n-a vrut să lase PSD la guvernare, după ce social-democraţii s-au retras din Executiv.

Iar cel care ar trebui să-şi schimbe discursul şi să dea tonul pentru Antonescu este nimeni altul decât Ion Iliescu, ceea ce ar însemna la nivelul partidului atât renunţarea la orgolii, cât şi la sprijinul interlopilor care au căpătat din ce în ce mai multă putere.

Dar interesul primordial, după cum am spus, nu este politic, ci economic. Ieşirea din criză se poate face doar pe baza unui program fundamental liberal, cu garanţia dată de Antonescu preşedinte. Un politician mult mai credibil în faţa electoratului comun PSD-PNL, cu şanse certe de a-l învinge pe Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: editorial