x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Apostu, pepenii şi ardelenii

Apostu, pepenii şi ardelenii

de Dan Constantin    |    10 Noi 2011   •   21:00
Apostu, pepenii şi ardelenii

Primarul Clujului, din tanarul fatos, plimbat de Boc ca un trofeu al politicianului de succes din noua generatie, a ajuns, dupa noaptea petrecuta la zdup, prototipul spagarului ordinar. Circuitul banilor, asa cum l-a descris DNA intr-o acuzare succinta, era simplu ca buna ziua. Omul de afa­ceri care dorea (primea) contractul trimitea darul catre firma pri­ma­resei. Banutii, nu putini, intrau in fa­mi­lia Apostu, care poza in corectitudinea intruchipata.

Spagareala pe care o practicau cei care nu luau mita era aproape la vedere. Se vedea de ani buni cine si cum unge osia pri­ma­riei din Cluj. Cand a plecat la Bucuresti, Boc a lasat omul de in­cre­dere sa administreze municipiul. I-o fi luat cu el in bagaj pe toti cinstitii Clujului si au ramas doar uscaturile? Toata liota de priceputi 'plantati' in Pala­tul Victoria de premier a avut gri­ja sa nu transpire nimic din obice­iurile ramase acasa. Am scris in urma cu cativa ani despre modul scandalos in care s-au atribuit contractele de asfaltare a strazilor din Cluj, cum amenajarea parcurilor devenise o vaca de muls pentru un grup de muieri portocalii, neveste sau amante de lideri ai dreptei. Am primit in loc de lamuriri drepturi la replica si ame­nin­tari cu procese de calomnie.

Intre timp, jecmanirea banului public a fost institutionalizata ca politica de partid si de stat, asa incat alesii se cred acum de neatins, mai presus de orice banuiala. Daca pentru un contract de strans gunoiul se da o spaga de 100.000 de euro, e limpede ca suma va fi recuperata inzecit in afacerea respectiva.

Cazul de la Cluj arata ca in Ro­ma­nia sunt inca bani multi, ca ei cir­cu­la si catalizeaza afacerile. O alta ves­te buna este ca tot in Romania se fac afaceri prospere, din care 100.000 de euro pot fi scosi din circuit fara pro­bleme, ca un maruntis sau un bo­nus de succes. Nu intamplator Pri­goa­na a sarit sa-l apere pe Apostu. E ca si cand chelul isi pune mana in cap. Clujul este impartit in doua sectoare pentru salubrizare.

O jumatate a tortului este adjudecata de firma dlui Prigoana, cealalta, de firma Brantner Veres. De ce a fost retinut o data cu primarul Apostu si ad­mi­nis­trato­rul de la Brantner Veres SA? Doar el a dat mita, este 'prostul' Clu­ju­lui ca sa faca luna de curat o ju­ma­ta­te din oras? Mi se pare jenant ca dlui Pri­goa­na sa i se perceapa o spaga de la un coleg de partid (Ce mama dracului, sa ne buzunarim intre noi?). Doar nu-l vor aduce si pe regele gunoaielor sa fie confruntat cu Apostu sa zica: 'Nu, noi nici nu dam, nici nu luam!'.

O analiza la nivel national ar arata cum sunt 'vopsite' gunoaiele, contractele de salubrizare in majoritatea lo­­calitatilor care au organizat licitatii in ultimii ani doi ani sunt acordate 'por­­tocaliilor'. Daca primariile nu pot truca licitatiile ca sa iasa 'ai nos­tri' se ajunge la autoritatea de con­tes­­tare si, daca nici asa nu merge, ins­tan­ta baga gunoiul sub presul cui tre­bu­ie. De ce se bate atata lume sa faca o ta­ra curata dintr-o tara murdara, am spu­ne ca-i o directiva europeana.

Dar cum se ajunge ca resturile mena­je­re, de­j­ectiile, mizeria oraselor sa man­jeas­ca pana la frauda si mita au­to­ri­ta­tile locale devine o treaba romaneasca. In toata povestea de la Cluj care l-a scufundat in noroi pe Apostu, de i-a ramas doar nasul afara sa respire, victima principala este Boc. Si din cauza staturii – de premier – el nu se mai vede din rahatul gunoaielor din Cluj. In dosarul de la DNA si-au bagat coada si oltenii din Dabuleni. Primarul ar fi ciupit si de la vanzatorii de pepeni niste miare ca sa-i lase sa vanda marfa in oras. Asa incat Apostu va putea raporta conducerii PDL ca a contribuit la saracirea PSD.

Pentru aceasta fapta de arme va fi iertat, si judecatorii vor spune in cor cu pistolul la tampla: am fost dobitoci! Comedia Apostu, pepenii si ardelenii va merge la Bruxelles sa sustina Romania la admiterea in Schengen pe vectorul cultural. No, hai s-om mere!

×
Subiecte în articol: editorial