Rezultatele alegerilor de duminică sunt deja clare. Nu, nu cred că ar trebui să vorbim despre victoria detaşată a USL, ci mai degrabă de înfrângerea zdrobitoare a ARD. Fiindcă ne-am înscris din nou în logica votului negativ. Poate mai mult decât oricând în ultimii 20 de ani.
Partidul prezidenţial a pierdut năucitor, cu toate trucurile şi scamatoriile menite să-i falsifice identitatea în faţa electoratului. Degeaba s-au inventat peste noapte alianţe cu formaţiuni-fantomă, născute, ca Pallas Atena, direct din capul lui Zeus. “Liderii” furnizaţi la cheie de laboratoarele Cotroceniului nu au trecut testul urnelor. Paradoxal, ARD a obţinut un scor mai mic decât cel pe care PDL îl reuşise, singur, la locale. Tunat după indicaţiile lui Sebastian Lăzăroiu, partidul prezidenţial s-a dovedit chiar mai puţin atrăgător decât era înainte să defileze cu MRU şi Neamţu pe post de silicoane. În loc de vreo Albă ca Zăpada, alegătorii au văzut o lucrătoare obosită de pe centura politicii, unsă cu toate alifiile din reţetarul serviciilor speciale. Nici inimioarele pastelate, nici ifosele intelectuale nu au putut să abată atenţia de la originea şi apucăturile ei fripturiste.
Dacă duminică s-ar fi votat după regulile uninominalului pur, într-un singur tur, ARD ar fi dispărut, practic, din Parlament. Sistemul electoral pe care Traian Băsescu s-a străduit din răsputeri să-l impună în epoca lui de popularitate i-ar fi explodat în plină figură. Am fi avut acum un Legislativ cvasi-monocolor. Fără opoziţie. Nu, nu era bine deloc. Majorităţile absolute sunt toxice în România. Încurajează aroganţa şi abuzul de putere.
Cei 16% dintre cetăţeni care au votat ARD au şi ei dreptul la reprezentare. Votul trebuie să rămână proporţional şi nu e nimic ruşinos să intri în Parlament de pe locul doi. Ruşinos e să prezinţi asta ca pe un mare succes, uitând că, în urmă cu patru ani, ziceai că aşa ceva e scandalos. Scandaloasă e dubla măsură. Şi, mai ales, dorinţa de a schimba mereu regulile jocului în funcţie de interese pur conjuncturale. Nu mă aştept că Traian Băsescu să recunoască public că sistemul electoral pe care a încercat să ni-l bage pe gât era o tâmpenie şi ar fi dăunat grav democraţiei. Aştept însă ca liderii USL să înveţe ceva din această lecţie.