x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aristocraţie şi recunoştinţă

Aristocraţie şi recunoştinţă

de Elsa Exarhu    |    24 Ian 2010   •   00:00
Aristocraţie şi recunoştinţă
Sursa foto: Arhiva personală/
•Forţă prin fragilitate, eleganţă, politeţe, magie

Am găsit o carte fabuloasă, Le monde du Cheval, un album care reuneşte 100 de clişee de fotografie ecvestră, semnate de trei generaţii de fotografi - Jean Delton I, II şi III. Dincolo de conţinutul excepţional, e interesant că lucrarea a fost comandată şi publicată sub patronajul Prinţului Callimachi, în 1917. M-au impresionat prefaţa lucrării şi scrisoarea de mulţumire adresată Prinţului Callimachi de unul dintre fotografi, Jean Delton II. Desigur că nuanţele politeţii şi unele sensibilităţi se mai estompează prin traducere; este o scrisoare cu o caligrafie în cerneală, cuminte şi delicată:

5515-111971-scrisoarea.jpg

 

"Ianuarie 1917
A S.A. Le Prince Callimachi
Hotel Bristol, Place Vendome
Paris

Permiteţi-mi, Prinţe, ca transmiţându-vă aceste fotografii pe care mi-aţi făcut onoarea de a mi le cere, şi care reprezintă personaje iubitoare de cai, călăreţi încercaţi, grajduri, precum şi atelaje remarcabile ce au contribuit la construirea luxului secolului trecut, să îmi exprim toată bucuria pe care mi-aţi provocat-o încredinţându-mi grija de a le reuni. Mai întâi, pentru că a fost pentru mine o bună ocazie de a îmi revedea clişeele, dar mai ales pentru că interesul pe care îl purtaţi trecutului hipic corespunde într-o manieră completă propriilor mele sentimente. Ca şi dumneavoastră, am cultul amintirilor, în mod particular în sfera în care m-a plasat gustul tatălui meu, care a fondat la Bois de Boulogne direcţia Fotografiei Hipice în 1860.

Vă asigur, Prinţe, de faptul că voi păstra mereu în memorie amintirea vizitelor dumneavoastră agreabile la sediul nostru din Bois de Boulogne, şi vă rog, de asemenea, să primiţi asigurarea consideraţiei şi respectului ce vă port.

Jean Delton"

Iniţiativa acestui volum se datorează domnişoarei Maria Vernescu, fiica omului de stat George Vernescu, devenită Prinţesa Callimachi. Documentele diplomatice arată că Prinţesa Vernescu era o mare admiratoare a Franţei, unde deţinea şi importante proprietăţi - Castelul Mennecy şi Hotelul Grimod de la Reyniere, la Paris. Prinţul şi Prinţesa Callimachi erau şi mari iubitori de cai, iar fiul lor, Prinţul Charles Callimachi, a susţinut apariţia acestui album.

×
Subiecte în articol: tipi mişto/gagici miştoace