x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Asiguratii, doar carne de tun!

Asiguratii, doar carne de tun!

de Ilie Serbanescu    |    13 Feb 2007   •   00:00
Asiguratii, doar carne de tun!

De cativa ani, reprezentanti bine intentionati ai statului roman incearca sa introduca o lege a asigurarii obligatorii a imobilelor, avand in vedere multimea de proprietari imobiliari din Romania...

De cativa ani, reprezentanti bine intentionati ai statului roman incearca sa introduca o lege a asigurarii obligatorii a imobilelor, avand in vedere multimea de proprietari imobiliari din Romania, dar starea lor financiara e precara pentru incheierea de asigurari normale. Legea ar viza pur si simplu sa se stranga niste bani pentru ca, in eventualitatea - de altfel anuntata si previzibila statistic - a unui cutremur major, sa existe un fond pentru a se face fata cat de cat situatiei. N-ar fi mare lucru, dar tot s-ar strange ceva, de ajutor, intrucat statul singur nu poate face fata financiar unui dezastru. Totul este insa blocat la interventia companiilor private de asigurari. Acestea nu vor sa participe la sistem, pentru ca ar trebui sa scoata ceva bani din buzunar. Nu vor insa nici ca o companie de stat sa preia gestiunea asigurarilor obligatorii, invocand concurenta neloiala. Pai, ce vreti, fratilor?! Stim ce vreti! Numai profituri! De aceea ati venit aici de pe toate meridianele! Profituri si numai profituri, fara nici un fel de responsabilitati, caci romanii ar fi cam tampiti, acceptand orice! Si fapt este ca legea nu a fost adoptata nici pana acum! Ar urma poate prin vara. Situatia convine de minune companiilor private de asigurari: daca vine un cutremur, ele raman cu profiturile intacte, in timp ce proprietarii si statul roman, cu dezastrul!

Adevarata fata a companiilor private de asigurari a aparut inca o data cu ocazia noului Cod rutier. Acesta, in mod modern - hai sa-i zicem european - a prevazut posibilitatea rezolvarii directe, fara birocratia de la politie, a acoperirii daunelor din accidente usoare, fara victime. Companiile private de asigurari n-au fost de acord. Cica s-ar fi facut aranjamente intre cei implicati. Dar ce, acum nu se pot face asemenea aranjamente, daca asta ar fi problema! Dar nu asta este problema! Companiile de asigurari nu vor sa scoata din buzunar nici bruma de bani pe care ar implica-o procedura constatului amiabil, in legatura cu angajarea de personal specializat suplimentar. Obisnuite sa cheltuiasca putin si sa incaseze comparativ mult in Romania, companiile private de asigurari vor totul mura in gura de la politie. Si au castigat. Legislativul a decis ca procedura constatului amiabil nu se aplica.

Culmea a fost atinsa in materia pensiilor private. Degeaba au intervenit reprezentanti ai sindicatelor si societatii civile, nu doar evocand, dar si cuantificand pericolul ca, la comisioanele prevazute pentru companiile de administrare a fondurilor private de pensii, sa se obtina, dupa doua-trei decenii de cotizare, mai putin decat s-a cotizat. Societatile private de asigurari - care vor fi cele ce vor administra fondurile de pensii private - au fortat de asemenea maniera lucrurile, incat in parlament s-a votat dupa cum au dorit ele. Reprezentantii statului roman au cedat presiunilor si au facut jocurile companiilor private straine de asigurari, de parca pensiile private - in care isi pun speranta atat de multi romani nevoiasi - ar fi facute nu pentru asigurati, ci pentru companiile de asigurare! Orice zambet de pe buze piere si orice comentariu este de prisos gandindu-te ca, in sistemul pensiilor private, aceste companii nu vor face 20 de ani decat sa incaseze cotizatii, neexecutand nici o plata! In Romania, companie de asigurari sa fii, ti se permite orice! Statul le joaca in struna, asiguratii fiind doar carne de tun!

Sunt doar cateva exemple privind modul in care legile in Romania au ajuns sa fie facute nu de reprezentantii statului, ci de grupuri private. Fara indoiala insa, in domeniul asigurarilor s-a atins probabil paroxismul, caci aici s-a pierdut pe drum interesul statului roman si al subiectilor reglementarilor, aproape totul fiind la cheremul companiilor private de asigurari care fac si desfac legi dupa cum vor, de fapt dupa cum le dicteaza interesele lor de profit.

×
Subiecte în articol: editorial asigurari private