x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Autogolul fotbalistului fără echipă

Autogolul fotbalistului fără echipă

de Serban Cionoff    |    10 Feb 2024   •   14:00
Autogolul fotbalistului fără echipă

 Să mai spună cineva că discursul președintelui Klaus Iohannis rostit în dezbaterea  din 7 februarie a Parlamentului European a rămas fără ecou fiindcă nu am să îl cred! Dovadă comentariul pe care Craig Turp-Balazs îl semnează în prestigioasa publicație „Emerging Europe’’. Comentariu  preluat și luat la bani mărunți  în mass media autohtonă.

Se cunoaște, de-acum, care este teza lui Craig Turp-Balasz și anume că, atunci când a afirmat că politicienii din țările Europei Centrale și de Est nu ocupă funcții importante în organismele Uniunii Europene, președintele în exercițiu al României, nu a oferit o analiză exactă. Ce-i drept, nici contra-argumentele nu sunt exacte sută la sută, fiindcă Alianța Nord-Atlantică, NATO, unde Mircea Geoană  ocupă o funcție cheie, nu este un organism al comunității europene, dar asta nu înseamnă că opiniile autorului trebuie trecute cu vederea. Și asta cu atât mai mult cu cât, pe fond, Craig Turp-Balazs are dreptate, în sensul că, în condițiile actuale, nu Klaus Iohannis, președintele României aflat pe ultima turnantă a celui de al doilea mandat, era cel mai în măsură să ceară posturi de conducere în ierarhia UE. Asta după ce anumite „surse prietenoase din presa românească” (acida expresie îi aparține autorului) au dat ca posibile viitoare locuri de muncă pentru Klaus Iohannis șefia NATO sau președinția Consiliului Europei, ipoteze care, deocamdată, rămân doar la stadiul de… ipoteze.

 În aceste împrejurări, dezideratul enunțat de Klaus Iohannis- deziderat care, de principiu, este foarte corect, întrucât atacă însuși scenariul „Uniunii Europene cu două sau mai multe viteze” - are puține șanse să devină credibil și să fie susținut, deoarece persoana care  îl invocă  este, el însuși, unul dintre cei care aspiră la una dintre posibilele poziții de vârf. Așa încât, dacă „sursele prietenoase din presa românească” nu au reușit să îi pledeze cauza și să convingă, iată că exact cel în cauză și-a asumat această misiune. Sau, cum s-ar spune în dulcele grai românesc, o face fiindcă i-au murit lăudătorii! Observație perfect îndreptățită dacă ne gândim că, de atâta amar de vreme cât a cuvântat în forumurile Uniunii Europene, Klaus Iohannis nu a avut o singură intervenție critică referitoare la decizii  sau practici care defavorizau Interesul Național al României Europene și uite că, tocmai acum, la sfârșit de mandat, a prins curaj și grai.

 De aici și întrebarea: „de ce, tocmai acum, un asemenea discurs tăios și revendicativ?” Întrebare foarte îndreptățită și la care analistul publicației „Emerging Europe” are și un răspuns, comparându-l pe Klaus Iohannis, președintele României aflat la final de dublu mandat, cu un fotbalist fără echipă care, aflat și el la sfârșit de contract, lansează către selecționerii specializați apelul: „vino și ia-mă!” Eventual pentru o echipă mai bine poziționată decât aceea la care a jucat până acum…

 Prin urmare, nu situația pe care Klaus Iohannis a denunțat-o în discursul său de la Strasbourg este supusă criticii de către Craig Turp Balazs (și sunt convins că nu numai de el!), ci intenția acestuia de a o folosi ca paravan propagandistic pentru a-și rezolva o chestiune ce ține, în primul rând, de domeniul interesului personal. Idee pe care nu pot să o contest și la care adaug mențiunea că mesajul lui Klaus Iohannis ar fi fost cu totul altfel receptat și calificat dacă el ar fi fost lansat cu alt prilej și nu acum, când are toate șansele să devină doar… un autogol!

 Situație în care cred că bine ar fi fost ca, atunci când i se pregătea discursul de la Strasbourg, unul dintre sfetnicii președintelui Klaus Iohannis să îi fi povestit despre o adevărată lecție de viață care ne-a rămas de la Konrad Adenauer, primul cancelar german post belic. Se spune, așadar, că, la un moment dat, cineva i-a atras atenția că, deși el a fost primul care a spus un adevăr, după aceea, toată lumea îi atribuie acest merit lui Adenauer, care și el l-a spus dar mai târziu. „Da- a răspuns cancelarul-, dar important nu este doar să spui un lucru adevărat, ci să îl spui la momentul potrivit!”

 Nu aș dori ca, din cele scrise să se tragă concluzia că mi-am pierdut orice urmă de speranță în ceea ce privește șansele lui Klaus Iohannis de a accede într-o funcție de top în viitoarele structuri ale Uniunii Europene. Dimpotrivă, ca   bun cetățean al României Europene, îmi reafirm speranța că, în noile organisme de decizie care vor fi constituite după europarlamentarele din luna iunie, s-ar putea institui funcția de comisar european pentru turism intra și extra-comunitar și care să îi fie atribuită numai și numai lui Klaus Iohannis. Omul potrivit la locul potrivit!

     

  

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Craig Turp-Balazs