x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Babette pleacă iar la război

Babette pleacă iar la război

de Dan Constantin    |    26 Ian 2022   •   07:10
Babette pleacă iar la război

Escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina pune și probleme directe de poziționare pentru România. Dacă până acum discuțiile publice privind iminența unui război cald erau doar teoretice, în ultimele zile, spectrul conflictului armat la doar câteva sute de kilometri de granița României ridică chestiuni practice.

 

 Anunțul privind  punerea în ordine a recenzării rezerviștilor sub autoritatea unui procuror a fost tratat cu ironie, ca o glumă, dar fondul acțiunii arată că situația seamănă cu un preanunț de mobilizare. Generațiile mai tinere, care nu au făcut armata, nu cunosc rigorile organismului militar, cred că războaiele sunt doar în filme și în cărțile de istorie, dacă mai sunt deschise de cineva. 

Românii și europenii trăitori la vest de Cortina de fier nu au cunoscut starea de război de 77 de ani. Generațiile postbelice au fost ferite de ororile și restricțiile războaielor, cred că bunăstarea, libertatea - asigurate de pace - sunt valori permanente ale existenței, imposibil de pierdut sau de restrâns. Reacțiile la restricțiile minore impuse de pandemie sunt elocvente. Tinerii se revoltă că nu pot merge la cârciumă, purtatul măștii este un supliciu, îndemnul la vaccinare, o jignire și un atentat la drepturile fundamentale.

Se uită însă că România a mai fost aproape de conflicte militare, de care am fost protejați prin iscusința diplomaților să fim parte. Războiul din Transnistria, din anii ’90, era purtat însă de românii de peste Prut, în conflict cu trupele paramilitare rusești, o primă ediție a scenariului folosit apoi de Moscova pentru ocuparea Crimeei. Războiul din Iugoslavia nu i-a privit direct pe români, mulți l-au ignorat și au reținut doar stricarea talciocului din Timișoara. Cei pricepuți la contrabanda cu carburanți au spart embargoul și s-au îmbogățit, punând bazele actualei prosperități din Clisura Dunării. Războaiele purtate de NATO la mare depărtare, în Irak și Afganistan, au constituit o experiență dură doar pentru militari români profesioniști, populația nepercepând realitățile teatrelor de luptă deschise de americani.

Acum însă, conflictul ruso-ucrainean, prezentat exploziv de toate mediile, are o miză geostrategică directă și pentru România. Dacă rușii vor folosi forțele aduse la granița Ucrainei, este greu de crezut că nu includ ca obiectiv și punerea sub control a gurilor Dunării. Apare astfel și mai pregnantă importanța celor trei raioane de la nord de brațul Chilia, smulse Moldovei în epoca sovietică și trecute în harta Ucrainei.

Pentru cine cunoaște Delta Dunării, devine mai clar cum putem să ajungem vecini direcți cu Rusia, de a cărei putere ne-am ferit de-a lungul secolelor și de  care, iată, nu scăpăm! Desigur, nu trebuie să cădem în panică, dar nici nu putem să ignorăm posibilitatea trecerii, peste noapte, de la pace la război.

Este bine, pentru încălzire, să căutăm în arhive filmul „Babette pleacă la război”, comedia din 1959 în care Brigitte Bardot face un rol superb. Povestea din 1940, din timpul războiului mondial, este o  ficțiune, dar dramatismul acțiunii arată cum viața omului obișnuit intră brusc în malaxorul ordinelor militare, unde viața atârnă de hazard. Vom putea imagina pentru fiecare dintre noi un rol în seria a doua a filmului, încă neturnat. Nu vom mai râde fără motiv, dar nici nu ne vom speria ușor de umbra noastră, proiectată ca o fantasmă pe pereții cu hărți din statele majore.

×