x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BAC-ul livrează mână de lucru ieftină

BAC-ul livrează mână de lucru ieftină

de Dan Constantin    |    14 Iun 2016   •   07:50
BAC-ul livrează mână de lucru ieftină

Peste 135 de mii de absolvenți de liceu au intrat în focurile Bacalaureatului. Focul nu este o comparație exagerată dacă știm temperatura de concentrare și emoțională la care urcă întregul sistem de educație din România în timpul Bac-ului. Familiile elevilor, prietenii, profesorii, mediul universitar, dar și supraveghetorii care au introdus Bacalauratul pe lista de vulnerabilități ale siguranţei naționale fac din acest examen o preocupare pentru un milion de persoane. De rezultatul examenului depinde decisiv traseul profesional și social al tânărului care se află la o răspântie a vieții.

Rata de promovabilitate nu are doar semnificația unei evaluări a sistemului de educație, ci, pe un plan mai larg, devine chiar examenul de capacitate al societății. În 2004, nivelul de reușită la Bac a fost de 84,5 la sută; rata scade la 69 la sută în 2010, se prăbușește la 44-45 la sută în 2011 și 2012 și ajunge, treptat-treptat, în ultimii trei ani, la rata de 67,9 la sută în 2015. O evaluare sumară arată că dintre cei 1,8 milioane de tineri care s-au prezentat la Bac în ultimii 12 ani, 600 de mii nu au reușit să obțină diploma de trecere a examenului, ceea ce arată că sistemul are un viciu de fond, cu o rată de eșec de o treime. Doar doi din trei elevi de liceu pot spune că l-au terminat pe deplin, că pot aspira la o pregătire superioară. 600 de mii de tineri nu au alternativă de revenire, sunt practic ,,livrați” ca necalificați pe piața muncii, carne de tun pentru salariile minime și munca la negru.

Discuțiile pentru reformarea Bacalaureatului, prin introducerea subiectelor diferențiate, care să țină cont de nivelul real de educație din licee și de cel al capabilității elevilor, nu au determinat și măsurile concrete vag promise de politicieni. Franța, de la care am împrumutat mult din sistem, are de 30 de ani un Bacalaureat profesional. Dintre cei aproape 700.000 de tineri care se prezintă la Bac în 2016, o treime acced spre Bacalaureatul profesional, care dă certificare în special absolvenților de învățământ preuniversitar tehnic. Ministrul Curaj, cu mandat limitat, a anunțat o reformare a Bac-ului pentru 2017, cu măsuri însă imprecise. Va fi, credem, doar încă un Bacalaureat picat de clasa politică, incapabilă să adapteze și să impună transformarea unui sistem declarat din vorbe esențial pentru România.

 

×