x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bacul groazei: de câţi bani, atâta peşte

Bacul groazei: de câţi bani, atâta peşte

de Miruna Munteanu    |    04 Iul 2011   •   21:00

'Rezultatele Bacului de anul acesta au aratat ca Educatia romaneasca este la rascruce', a declarat ministrul Daniel Funeriu. Are perfecta dreptate. Dezastrul inregistrat la scara nationala nu poate fi pus pe seama unui 'accident'. El este semnalul colapsului Invatamantului romanesc.

Cand doar 4 din 10 elevi reusesc sa promoveze examenul de maturitate, vina nu mai poate fi plasata in carca elevilor. Este statistic imposibil ca mai mult de jumatate dintr-o pro­mo­tie sa fie formata din tampiti, loaze si trisori congenitali. Nici dificultatea subiectelor, nici severitatea profesorilor nu pot explica magnitudinea unui asemenea esec. Rateul este al sistemului. Viciul este structural.

Si totusi de 20 de ani tot refor­mam Invatamantul. De vreo patru ani presedintele Basescu l-a declarat prioritate nationala. Daniel Funeriu s-a angajat sa-l modernizeze din temelii. Si exact acolo loveste: la te­me­lie. Adica la bani. Fiindca dezide­ra­­tele marete raman simpla demago­gie cata vreme sistemul este lasat sa se stinga prin inanitie.

Este absurd sa speram la performante ale Invatamantului romanesc in conditiile in care profesorii au ajuns practic muritori de foame. De multa vreme cariera pedagogica nu mai ofera nici prestigiu, nici siguranta materiala. Acum insa, ea echivaleaza cu o condamnare la saracie lucie, umi­linte si frustrari. In mod evident, asemenea perspective nu vor atrage niciodata varfurile intelectuale. Nu poti construi un sistem functional mizand pe apostolat. Nu poti pre­tin­de competenta si permanenta dedicare, oferind in schimb doar dispret. Cati dintre cei care se indigneaza azi ca profesorii sunt slab pregatiti, in­di­fe­renti sau spagari ar accepta sa lu­cre­ze pe salariile din mediul preuniversi­tar? Dincolo de infrastructura sau in­for­­matizare, calitatea Invatamantului depinde in primul rand de calitatea dascalilor. Iar aceasta calitate costa. Nu poti sa-ti cumperi un Rolls Royce cu banii de-o trotineta. Si nu poti sa construiesti nave spatiale cu tinichigii si coafeze. O veche vorba ro­ma­neas­ca rezuma perfect cauza profunda a de­zastrului de la Bac: 'De cati bani, atata peste'. Pentru poliglotul domn Funeriu, iata si solutia in limba en­gle­za: 'Put your money where your mouth is!'.

×
Subiecte în articol: editorial