,,To big to fail” a fost lansată în 1984 ca sintagmă de justificare, dar și colac de salvare pentru a scăpa de la faliment o mare bancă din Statele Unite - Continental Illinois Bank. Istoria de trei decenii a mai adus o concluzie amară pentru contribuabilii care participă fără voința lor la intervenţia fondurilor publice ale statului pentru a scăpa de faliment mari firme bancare. Privatizarea profiturilor și naționalizarea pierderilor reflectă un mecanism care nu sancționează eșecurile bancare de proporții. Așa au scăpat AIG și Merill Lynch, Royal Bank of Scotland și ABN Amro, apelând la mila publică. Șocul produs la nivel global de falimentul Lehman Brothers, colos bancar căruia autoritatea de supraveghere i-a refuzat socializarea pierderilor, se resimte încă nu doar în plan psihologic. Teama de o cădere a unei bănci de talie a determinat mecanisme de supraveghere impuse de Banca Centrală Europeană.
Băncile din Italia erau după simulări clătinate de vânt, dar piața se află în stare de alertă față de situația precară în care a intrat Deutsche Bank. Cu ironie, editorialistul de la Les Echos observa că în 2011, Euromoney desemna DB ,,banca cea mai bună din lume pentru excelenta rentabilitate a fiecărei ramuri de activitate”. După cinci ani de la premiere se flutură nevoia unei intervenții pentru salvarea ei, deși cancelarul Merkel spune că statul va refuza ajutorul. Sancțiunea de 14 miliarde de dolari aplicată DB de autoritatea juridică din SUA seamănă cu scandalul motoarelor diesel șmecherite de VW, pornit tot de peste Ocean. Dacă se lăsa ascultată la telefoane în continuare, doamna Merkel poate că nu avea atâtea probleme pe cap înainte de alegeri!
În România, paradoxal, se încearcă inducerea unor riscuri sistemice prin decizii politice. Parlamentul aflat pe ultima suflare vrea să-și arate mușchii cu intruziuni populiste în Banca Națională și în legislația specifică. Elucubrații economice vehiculate în public sunt preluate de parlamentari care-și văd locurile salvate chiar și pe această cale periculoasă a vâslitului în ape tulburi.