Basescu, tot mai temator cu "ce va fi dupa'. Daca referendumul il va trimite definitiv acasa? De aici si incoerentele sale tot mai vizibile. Nu doar acuze la adresa celor care l-au suspendat. Ci si semne ca "vrea pace'.
Mai degraba ce si-ar dori. si viseaza frumos: pot coabita cu guvernul Ponta. Apoi ofteaza nostalgic: am crezut mult in coabitare.
Adevarul este ca nici nu si-a dorit, nici nu a crezut in asa ceva. Dimpotriva, a sabotat-o cu o insistenta demna de o cauza mai buna. Dar acum – e sincer! - si-ar dori aceasta coabitare. Are probleme si, pentru a se reintoarce in scaunul de presedinte, ar promite orice. Are Romania probleme cu Uniunea Europeana? Daca Antonescu si Ponta il cheama la o intalnire, el le da solutia: un plan fabulos in sase puncte. Insa, ghinion, nimeni nu-l cheama.
In continuare, Basescu pluseaza: isi da demisia, daca la referendum va fi o participare de sub 50%, iar el pierde. Oare? Nu, pentru ca are si o conditie: doar daca USL accepta revizuirea Constitutiei. Corect. El se sacrifica, dar vrea sa se retraga cu sufletul impacat: Constitutia, pe care el insusi nu a dat nici doi bani, sa fie schimbata.
O cacealma, pentru ca o asemenea conditionare (troc in stil balcanic), legal vorbind, este imposibila.
Tot Basescu, in pasa din ce in ce mai proasta, filozofeaza: pana pe 29 ati scapat de mine. Si un alt panseu existential: eu sunt suspendat, lasati-ma in plata mea. Dar el stie ca daca pierde, adversarii nu-l vor lasa deloc, nici macar in plata lui.
Mai mult decat interesant: braveaza tot mai des. Insa, fara sa vrea, e comic. Ultima declaratie de acest gen: nu crede ca romanii isi vor da presedintele pentru hotii din Parlament.
Dupa cum se vede, functia de presedinte capata o aura de sacralitate, iar Basescu devine eroul pe care poporul nu-l va vinde. Are solutii? Si de ce ar trebui gasita o solutie personala pentru Basescu?
Chiar daca scapa nevatamat din referendum, povestea lui in politica romaneasca a ajuns la capat. Nu mai are ce spune. Destinul sau, oarecum norocos, l-a promovat, ironic, pana intr-un post in care si-a demonstrat, cu brio, incompetenta. Prea conflictual pentru o asemnea functie. Si prea repede sedus de putere.
Acum se crede o garantie a Europei in tara unde este, inca, presedinte suspendat. Iar Uniunea Europeana il ajuta. Politicianul cu reflexe antidemocratice a devenit, brusc, european. N-am avut noi mereu o istorie ironica?
La presiunile UE, referendumul merge pe o conditie inexistenta in alta tara (avantaj pentru suspendat). Presiunile UE asupra USL sunt absurde si fara logica. Lovitura de stat? Distrugerea democratiei? Mirare: stilul autoritar al lui Basescu este o practica europeana? Se pare ca da, din moment ce exista o astfel de presiune asupra Romaniei. Care o fi explicatia acestei suparari absurde si comice deopotriva? Nimeni nu stia ca Basescu este europeanul Romaniei.
Astfel, la referendum, romanii vor trebui sa lamureasca acest cosmar: va mai fi Basescu presedintele Romaniei sau ramane la trecut. A fost? Tradus in romaneste, doar atat: gata, s-a dus!