x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Biciul lui Popa şi imaginea Poliţiei Române

Biciul lui Popa şi imaginea Poliţiei Române

22 Noi 2011   •   21:00

O vorba din popor spune ca nu poti sa faci din rahat bici. Oricum, daca-ti iese chestia asta, fereste-te sa trosnesti din el. In ultima vreme insa, de cate ori deschid televizorul, vad trosnete de biciuri facute din rahat.

Liviu Popa, seful IGPR, are o tehnica deosebita. Cand invarte biciusca deasupra capului, stropeste cu materie prima intreaga politie romana. Pe care, asa cum reiese din declaratiile lui, cu dezgust o conduce. La inceputul anului, in incercarea de a face economie de combustibil, Popa a avut brilianta idee de a incaleca politia pe biciclete. De ce biciclete si nu role? Sau, mai simplu, un cerc pe care sa-l impinga organul cu sarma, in drum spre interventii?

De ce nu, mai practic, doar o roaba cu care sa fie transportati hotii in arest? Din fericire pentru infractori, seful IGPR n-a mai avut bani pentru biciclete. 'Dar e important sa valorificam bicicletele pe care le avem', a aten­tio­nat el politistii. Cateva zile mai tarziu, a trait o noua revelatie si a trosnit, ferm (mama, ce ne mai place cu­van­tul asta!), din bici: politia pedestra. 'Peste tot in lumea asta', declara Popa, 'patrularea se face pedestru, nu cu masina sub fund (...)'.

In Monaco, da, se poate, sunt doi kilometri patrati. Si in Vatican, Nauru, Tuvalu sau in San Marino, unde, daca infrac­to­rul, surprins in flagrant, apasa o data pedala de acceleratie a iesit din sec­torul politistului. 'Nici pe departe nu vreau sa spun ca nu exista lipsuri in politie', marturisea Popa, 'dar asta e tarisoara noastra, asta ne ofera'. Ta­risoara, bai patrula, nu tara, di­mi­nu­tivul indica atasamentul si creeaza motivarea. Ia scoateti voi o foaie de hartie! 'Eu vreau sa se faca disponibi­li­zari in Politia Romana', recunostea Popa. N-avea destule biciclete? Erau prea multi pedestrii?

I-auziti zbici de bici: 'E un moment deosebit de prielnic pentru asanarea mediului po­li­tie­nesc. Avem destui betivi si nenorociti care n-au fost inca dati afara pentru diverse abateri'. Fleosc, fleosc, fleosc pe imaginea politiei. Nici trei Ciocani imbracati in uniforme de parada, seara de seara in direct la tv, nu-ti mai spala mizeria asta. Da’ cui ce-i pasa? Ca doar nu merge Popa pedestru sau pe bicicleta, sa strige cetateanul in urma lui: 'Betivule, ai suflat in fiola inainte sa te urci la volan?'. Sa facem insa totul si sa nu pre­cupetim nimic pentru rezolvarea problemei existentiale: economia de combustibil. Inca o declaratie, proas­pata, inca ies aburii din ea: 'Singur ca pot veni anumiti plangaciosi care pot spune ca nu le ajunge benzina, dar eu i-as pune pe toti sa jure cu mana pe inima ca au folosit corect resursele pe care le au la dispozitie', zice Popa.

Cu mana pe inima, lucratura la sentiment. Acuma, domnule Popa, sincer, ce credeti ca fac politistii cu benzina? In afara de plinul rezervorului la masina de serviciu (pe care, de multe ori, o repara din banii lor, daca tot va place sa jucati la sentiment si cu mana la inima, domnule chestor). Prin urmare, ce fac cu benzina? O beau, fac focul, confectioneaza sticle Molotov in pauza de masa sau o fura si-o folosesc in scopuri perso­na­le? Sunteti politist, ati lucrat la an­ti­coruptie, aflati raspunsul si ardeti-i pe infractori la canistra, nu mai trosniti politistii la gramada si nici nu le transmiteti, subliminal, mesajul ca n-ar mai avea voie nici sa se planga... Mai ales ca, dupa restructurari, conform logicii dvs., politia a scapat si de betivi, si de nenorociti! Sau nu?

Ca sa optimizeze folosirea re­sur­selor, adica, fireste!, sa diminueze si consumul de benzina, Popa a numit un nou sef la Directia Logistica a IGPR. Pe Mihaita Giani Vatuiu, fost di­rector la Directia Suport a DGA (in­clusiv in perioada in care Liviu Popa era director general al Directiei Ge­nerale Anticoruptie din MAI). Ins­pirata alegere. Pentru ca Vatuiu chiar stie sa faca economii, ne-o demonstreaza declaratiile lui de avere. In mai 2011, el si sotia lui, sef de sala de joc la un cazinou bucurestean, de­ti­neau 500 de metri patrati in Corbu (Constanta), o garsoniera si un apar­tament in Bucuresti, o casa de 155 de metri patrati in Capitala si a alta de 200 de metri patrati in Ilfov. Stiu, o sa ziceti probabil ca, uite, asta inseamna sa faci economie de carburanti...

Exclus, familia Vatuiu are in garaj un BMW fabricat in 2008 si un Audi din 2007. De unde rezulta, bai patrula, ca mersul pe jos face doar piciorul fru­mos si ca, deprimanta concluzie, in ziua de azi nu conteaza ce consum ai la suta de kilometri, atata vreme cat ai sange in instalatie, asa cum metaforic se exprima un alt trosnitor din bici peste Politia Romana. Stiind acum toate aceste lucruri si intuindu-le pe celelalte, ne dam seama ca loviturile de cravasa cu care Popa ii binecuvanteaza adesea pe prea plangaciosii lui subordonati nu reprezinta decat un exercitiu de ima­gine. Plici, fleosc, plici! Imaginea lui, deasupra imaginii Politiei Romane.

×
Subiecte în articol: editorial