x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bifarea lui Putin

Bifarea lui Putin

de Petru Calapodescu    |    05 Mar 2012   •   10:32
La doar 12 ore de la inchiderea urnelor, scrutinul prezidential din Rusia a fost bifat. Putin a fost declarat, cum era de asteptat, castigator detasat, din primul tur, cu 64,6% din voturi. Pana si un scandalagiu patentat, ca Jirinovski, nu i-a pus la indoiala victoria, doar comunistul Ziuganov avand a carti cate ceva. Dincolo de defectiuni sau aranjamente previzibile, procesul electoral, remarca observatorii, s-a inscris in limitele unui normal tipic Rusiei, imperiu cu o democratie specifica si care nu poate fi evaluata dupa criterii occidentale.
Ne place sau nu, avem sau nu resentimente istorice, Rusia trebuie privita cu luciditate si cu ochii la viitor, la interesele noastre nationale pragmatice. Ceea ce n-am facut in ultimii ani, in care am tot zadarat fara rost Ursul (lac rusesc etc), cu consecinte economice, mai ales in domeniul energetic si in cel comercial general, din cele mai proaste. Putin se reinstaleaza oficial la Kremlin, pentru cel putin inca un mandat. Pentru Rusia, dar si pentru restul omenirii, asta inseamna o noua etapa.

"Tarul" a si definit, in campanie, cursul. Vrea sa faca din Rusia o solida putere economica si, deopotriva, una militara. A promis dublarea salariilor, triplarea veniturilor militarilor si refacerea complexului militaro-industrial, ceea ce va duce la crearea de locuri de munca. Putin e hotarit sa reinstaleze Rusia in loja marilor puteri mondiale. Or fi promisiuni electorale, dar uriasele resurse ale Rusiei le confera consistenta si trebuie tratate cu seriozitate de catre o tara care se invecineaza practic cu imperiul de exact 200 de ani. Si ai carei guvernanti parca sunt bucurosi ca relatiile sunt efectiv inghetate.
Reinscaunarea lui Putin - ar fi fost mai potrivit un ultranationalist ca Jirinovski sau un comunist ca Ziuganov ?! - trebuie privita de guvernantii de la Bucuresti cu toara seriozitatea si chiar prudenta, prin prisma intereselor practice, de ordin economic, pe care le avem. Rusia si evolutiile sale trebuie evaluate cu o minte proprie si limpede, fara ranchiuni personale si tafne anapoda, fara ambasadori care sa ne dicteze miscarile. Politica romaneasca trebuie gandita la rece si cu simtul perspectivei la Bucuresti. Nu la Washington, nu la Moscova. Asa cum fac marile cancelarii europene, Berlinul, in primul rand, care nu-si permit sa ignore, sau sa intarate sau sa persifleze colosul rasaritean.

Apropo, e greu de aplaudat ideea lui Traian Basescu care, chiar in ziua in care se anunta victoria lui Putin, s-a dus parca ostentativ sa viziteze nava de foraj a trustului american ExonMobil. Deoacmdata, rezervele de gaz descoperite in Marea Neagra sunt la mii de metri adancime, vor fi exploatate abia peste niste ani, iar daca va fi iarasi semnat un contract pagubos ne vom alege cu gaze cat pentru o butelie.
Pana una, alta, depindem de Gazprom-ul lui Putin, platim cel mai mare pret si nu invatam nimic din politica flexibila a celorlalte tari din UE. Umorile cotroceniste, care au determinat actiuni sau inactiuni culpabile la Palatul Victoria, ne-au costat (ca si raporturile neprofesioniste cu China, cu mari tari arabe) enorm pe plan economic. Pierderi care, insa, nu s-au rasfrant asupra celor responsabili, ci tot asupra populatiei, a costului vietii.

×