x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bulgaria. Ocoliti la distanta

Bulgaria. Ocoliti la distanta

19 Noi 2004   •   00:00

Suntem la pagina economica, asa ca am sa incep direct cu banii: Bulgaria imi datoreaza 240 de euro. Sunt bani lasati in ultimii doi ani in mainile unor binevoitori cu girofar din tara vecina. Politisti de la circulatie, care au luat pe sosele locul hotilor veritabili de-acum zece ani. Pe care, macar din motivul ca nu se pretindeau altceva decat erau, am ajuns sa-i regret. Si nu sunt doar eu: Bulgaria e cosmarul de fiecare vara al romanilor care vor sa-si petreaca vacanta in sud, dincolo de teritoriul national al Eternei Spagi. Suntem panditi, vanati, impuscati cu radarul sau fara, opriti fara motiv, scotociti in acte de gestapovistii de la circulatie si amendati in final pentru c-avem grupa de sange gresita. Nu stiu de ce: poate ca suntem urmasii celor care au ocupat din greseala Dobrogea, poate ca avem masini mai misto, poate ca pur si simplu nu avem pe unde sa trecem si-avem bani la noi.

Cum n-am sperante sa-mi vad vreodata inapoi spagile (repet, date politistilor doar ca sa merg cu masina pe sosea), am sa cer permisiunea ambasadei tarii vecine sa fiu sincer de banii astia. Cu speranta ca astfel ne putem considera chit. Punctul unu: dupa ultimii cinci-sase ani de tratamente cu mana intinsa, oamenii nu mai au chef sa se opreasca in tara dumneavoastra. Desi aparent a castigat de la mine ceva bani prin reprezentantii sai cu centiron, poporul bulgar pierde dublu sau chiar triplu. Tot mai putini romani aflati in tranzit opresc la un chiosc macar sa-si cumpere o napolitana. Nici unul nu se gandeste sa-si faca drumul mai usor innoptand la Sofia. Despre restaurant nici nu poate fi vorba: stiu pe cativa care au ramas fara masina cand si-au parcat-o in capitala Bulgariei si s-au dus, inconstienti, la masa.

Nu stiu daca asta e doar problema romanilor - daca avem tratament special sau nu. Dar ar trebui sa fie si a bulgarilor. Din afara, prin ochii unui om care doar trece pe acolo, un roman obisnuit cu spaga de la el de acasa, Bulgaria e un soc. Hotia pare un sistem de stat. O dovedeste reactia politiei la gestul jurnalistului roman care-a filmat in Vama Ruse. Un oras in care singura industrie veritabila e cea legata de spagile pentru trecerea granitei. Spagi cerute de la obraz si care, fara indoiala, nu se opresc la vamesul simplu de la ghiseu...

Presa din tara vecina are si ea o parte din vina. Reportajele investigative cu camera ascunsa, comune in Romania, sunt interzise de lege si nici un ziarist bulgar nu se plange. Cand jurnalistul roman a fost arestat, ziare serioase s-au apucat sa-l faca spion, ascultand doar varianta autoritatilor. Putini s-au obosit sa sune la Bucuresti, acolo unde omul lucra si sa intrebe daca a nimerit la SRI. Pana la urma, nici nu e de mirare ca Bulgaria are o imagine mai buna decat noi: iata ca de fapt nu are cine sa faca scandal atunci cand se intampla o nedreptate.

Dar destul cu vorbele acestea care sigur au sa ma puna pe lista neagra la Ruse. Mai ales ca am si o propunere de fapte: sa oprim fluxul de bani catre acest sistem. E singurul mod in care ne putem face auziti. Sa nu mai cumparam zacustile si castraveciorii, sa nu mai trecem pe acolo la vara (ocolesti prin Serbia, dar macar ajungi relaxat), sa nu ne mai uitam spre malul celalalt cand avem drum prin Giurgiu. Sa ne razbunam cu demnitate si sa privam un sistem corupt (30.000 masini X 100 de euro in taxe si spagi) de 3 milioane de dolari pe vara.

Sa nu-mi spuneti ca astia nu-s bani. O sa planga cineva si dupa ei la Sofia. Nu mult, ca intra inaintea noastra in UE si-o sa-i primeasca de la Bruxelles cadou, de buna purtare.
×
Subiecte în articol: editorial