x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cacealmalele de la Snagov

Cacealmalele de la Snagov

de Miruna Munteanu    |    08 Iun 2010   •   00:00

Secretul care ar fi trebuit, chipurile, să înconjoare discuţiile dintre Traian Băsescu şi parlamentarii PDL a fost, evident, o farsă. Mesajul prezidenţial fusese gândit din start pentru a fi mediatizat. Şi a fost, cu o promptitudine şi o acurateţe care trădează premeditarea.

Nici nu se terminase bine întâlnirea "de taină" de la Snagov că toată presa publica deja lungi citate din discursul lui "Zeus". Să fi avut toate redacţiile aceeaşi sursă anonimă, cu memorie prodigioasă? Sau, mai degrabă, aşa-zisele precauţii de confidenţialitate (inclusiv interzicerea telefoanelor mobile) au fost doar un truc de vodevil, menit să capteze atenţia? A doua ipoteză pare mult mai plauzibilă.

Dar ce a aflat, pe surse, poporul suveran? Că preşedintele-jucător e dezamăgit de prestaţia Guvernului şi supărat pe baronii portocalii. Că înfierează nepotismul şi vrea să stârpească clientela politică aciuată prin ministere şi agenţii guvernamentale. Că îl revoltă risipa banului public şi promite să facă ordine în partid şi în stat. De fapt, Traian Băsescu încearcă să se delimiteze, în maniera sa caracteristică, de dezastrul guvernării pe care a impus-o şi pe care o girează. Găsind câţiva ţapi ispăşitori. Nici el, nici Emil Boc nu au - vezi, Doamne! - nici o vină pentru bilanţul lamentabil al actualului executiv. "Premierul a fost minţit şi sabotat de miniştri PDL", a explicat preşedintele.

Încercând să-l salveze pe Boc, Băsescu nu reuşeşte decât să-l umple şi mai tare de ridicol. Însăşi întrevederea de duminică a fost dovada perfectă că fostul primar al Clujului nu are, de fapt, nici o autoritate. Nici în partid, nici în Cabinetul pe care îl conduce doar cu numele. Miniştrii nu-l bagă-n seamă, iar parlamentarii propriei formaţiuni mai-mai că ar vota moţiunea de cenzură. Ca să-i aducă pe toţi la ordine trebuie să-l cheme-n ajutor pe tătucul de la Cotroceni. Halal prim-ministru!

Ridicolul nu-l ocoleşte, însă, nici pe Traian Băsescu. E ilar să vorbeşti despre "bărbaţii politici" de care ţara are nevoie şi să menţii în fruntea guvernului un premier pe care nimeni nu-l ascultă. Aceasta nu este, însă, singura incongruenţă din mesajul de duminică al preşedintelui.

Cu adevărat stupefiantă mi se pare ameninţarea lansată parlamentarilor PDL, citată integral de Evenimentul zilei: "Vreţi să guvernaţi sau vreţi să treceţi în Opoziţie? Vă dau 48 de ore să vă gândiţi. În cazul în care nu vreţi să-l susţineţi pe primul-ministru, să-l anunţaţi ca să nu mai depună legile de asumare şi în 48 de ore voi da un nou guvern României!".

În chip straniu, nici unul dintre "bărbaţii politici" din PDL nu s-a gândit să-i spună preşedintelui că eventuala demitere a Guvernului Boc nu schimbă şi majoritatea parlamentară. Că nu Cotroceniul are dreptul să decidă cine şi când trece în opoziţie. Dar poate că nu din laşitate nu a replicat nimeni dintre cei prezenţi, ci fiindcă toţi au înţeles cacealmaua. Nu pe ei încerca Traian Băsescu să-i păcălească, ci pe alegătorii lor.

×
Subiecte în articol: editorial