Ascultandu-l pe Emil Boc cum perora despre urgenta-urgentelor romanilor, rafistolarea in doar cateva saptamani a Constitutiei, puteai crede ca, fie si abia acum, dupa ce a fost debarcat, fostul premier a identificat totusi de ce Romania e ultima din UE, de ce economia ei se clatna la orice vanticel, de ce 50% din populatie flamanzeste sau abia daca are o coaja de paine, de ce pana si pruncii de azi vor avea de platit datoriile de zeci de miliarde de euro semnate fara folos, cu cerneala portocalie, de ce somajul a devenit endemic si nu-i mai poate fi tinuta sub pres dimensiunea reala, de ce sistemele de sanatate, de invatamant si de ordine publica sunt la pamant, de ce n-avem infrastructura rutiera si feroviara functionala. Si multe, multe alte "de ce"-uri care in acest an vor fi, vor sau nu pedelistii, teme de campanie electorala.
Vor fi intrebari nu doar ale competitorilor politici, ci in primul rand ale populatiei, la care stransura care a guvernat in ultimii ani, imbogatindu-se in timp ce tara saracea, va trebui sa raspunda. Si ce-ar putea sa raspunda? Ca au furat? Ca n-au fost barem capabili ca, varandu-si mainile pana la cot in banul public, sa fi elaborat si pus in opera, cat de cat, si niste programe economice si sociale palpabile? Nu le-ar putea invoca, pentru ca n-au existat. Dar nici nu se pot duce in fata electoratulului cu plasture pe gura. Vorba lui Basescu, insa, "Fiti convinsi ca n-o sa tac". Sigur, el chiar ar trebui sa taca in campania electorala, pentru ca e principalul vinovat de marasmul in care a fost afundata tara, dar si pentru ca ii este interzis prin Constitutie sa se amestece in lupta politica. Dar cand s-a formalizat el in privinta atributiilor si obligatiilor sale?!
Asa ca, neputandu-se atinge de temele fierbinti ale populatiei, portocaliii, in cap cu Basescu, au relansat tema falsa a nevoii de a revizui rapid Constitutia. Cacealma cu care, fiindu-i teama ca nu mai pupe un al doilea mandat, Basescu a mai pacalit o data, in 2009, electoratul, cupland alegerile prezidentiale cu un referendum constitutional parsiv ales: "Nu-i asa ca doriti reducerea numarului de parlamentari, desfiintarea Senatului si reducerea cheltuielilor?". Cine sa nu doreasca, mai ales ca se instalase o crizia economica negata de Basescu, sa scada cheltuielile statului?
Asta e ciorba pe care o vrea reincalzita cuplul Basescu-Boc. Intre timp, insa, oamenii s-au mai desteptat, lucrurile au evoluat. Lumea stie ca exista un proiect legislativ al USL, blocat de Roberta Anastase&Co, desi prevede reducerea la 300 a numarului de parlamentari. Mai stie si ca nu prin mofturile UDMR referitoare la sintagma "stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil" se va reface economia. Electoratul e jignit, daca gasca Boc isi imagineaza ca-i va permite sa insaileze, pina cel tatziu la 10 mai, proiectul legii de revizuire la un eventual referendum pe 10 iunie.
Toata aceasta tevatura e doar o fumigena, stiindu-se ca, si daca voturile in parlament ar fi numarate de Roberta Anastase, n-au cum ajunge la cele doua treimi obligatorii. Orchestra de tromboane a Cotroceniului, insa, mai incearca o data un concert fals si zgariat, poate-poate o mai asculta cativa fraieri. Oricum, altceva n-are de oferit, iar sa paraseasca de buna voie scena pe care tropaie de atatia ani nici nu se gandeste. Mai e, totutsi, cate ceva de sfeterisit, mai sunt contracte de inhatat, mai sunt clienti si neamuri de plasat, prin posturi cu sute de mii de euro, de membri ai consiliilor de administratie ale companiilor de stat.
Citește pe Antena3.ro