x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cadou pentru Zeus: strategia electorală a haosului

Cadou pentru Zeus: strategia electorală a haosului

de Miruna Munteanu    |    07 Noi 2011   •   21:00

De ziua lui, presedintele si-a pus o dorinta. Nu in gand, sufland cuminte in lumanari. Le-a zis-o raspicat oaspetilor veniti sa-l serbeze la Vila Lac 2, sa nu cumva sa creada ca s-au achitat cu cateva navete de spirtoase fine si niste panze ale unor maestri flamanzi. Nu, nu, altele sunt pretentiile lui Zeus. Si chiar daca petrecerea aniversara a fost prezentata drept un eveniment strict privat (ca sa nu protesteze liderii din opozitie ca n-au fost si ei bagati in portie), toastul sarbatoritului a sunat clar a program politic.

Traian Basescu si-a anuntat musafirii ca proiectul sau vizand reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie sa fie musai adoptat in Parlament, pana la sfarsitul anului. De ce? Fiindca acesta ar fi singurul pretext posibil pentru amanarea alegerilor locale de anul viitor si comasarea lor cu parlamentarele. Explicatia reala i-a scapat chiar lui Sebastian Lazaroiu, strategul electoral al presedintelui.

De ce este importanta pentru PDL comasarea alegerilor? In primul rand pentru ca sporeste impactul structurilor teritoriale si diminueaza votul 'politic'. Partidele mari, cu ample retele locale, sunt avantajate. Mai ales daca se afla la guvernare si pot mobiliza resurse bugetare pentru racolari de noi aderenti si pentru fidelizarea celor vechi. Exista, evident, si o ratiune pur economica in spatele acestei manevre. Nu, nu la menajarea finantelor tarii se gandesc inteleptii nostri carmaci, ci la maximizarea propriilor sanse.

In abisul de popularitate in care se afla actuala pu­tere, votul se scumpeste ametitor. Organizandu-se o singura runda de alegeri, se poate dubla potul electoral. Mai important, se evita astfel demobilizarea baronilor din teritoriu, pe care un rezultat slab la locale i-ar impinge la replieri si dezertari. Liderii de la centru stiu foarte bine ca puterea lor este cladita pe oportunism si se poate destrama la primul semn ca borcanul cu miere le aluneca printre degete.

Apoi, confuzia dintre temele nationale si cele locale ar putea fi un colac de salvare pentru PDL, care are interes sa se vorbeasca mai degraba despre biserici si terenuri de fotbal, decat despre disponibilizari si reduceri salariale. Confuzia si oportunismul par sa fie elementele pe care se sprijina toata strategia electorala propusa de Cotroceni. Reorganizarea administrativa Romaniei ar crea haosul perfect pentru un pescuitor in ape tulburi ca Traian Basescu.

×
Subiecte în articol: editorial