x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Caiet cu subiecte (II)

Caiet cu subiecte (II)

de Tudor Octavian    |    21 Oct 2010   •   00:00
n) Pe o foaie de diagnostic, medicul nu a scris ciroză, ci Stolicinaia şi Johny Walker.
n) În toate epocile s-a găsit şi un guvernant care să cugete că "nu e vremea artei". Istoria nu consemnează numele nici unui om politic care să fi afirmat "acum este vemea artei".
n) Lui Ponta poţi să-i spui Micul Titulescu, dar dacă îi zici unui politician tânăr Micul Ponta, acesta strâmbă din nas. Alte apelative imposibile: Micul Geoană, Micul Iliescu, Micul Vadim.
n) Colegul cu cea mai seducătoare personalitate din liceu a urmat o facultate care nu dă personalităţi. Şi, ca şi cum asta nu era de ajuns ca să-l facă un anonim, s-a întors în târgul de unde a plecat. Un târg care nu se poate lăuda că a dat ţării o personalitate.
n) În timp şi povestite cu detaşare, multe din întâmplările trăite în urmă cu trei decenii într-o lună de spital au haz. Un haz atroce, e drept, dar consistent. Nu mă încumet să le istorisesc, ca să nu stârnesc soarta. După ce ai trecut hopul, nu-i recomandabil să-i dai cu tifla doamnei cu coasa. Nu numai că nu mă grăbesc să scriu "Povestirile dintr-un spital", la care m-am gândit în mai multe rânduri, dar când e să trec pe lângă spitalul unde am suferit peste poate o lună întreagă, circul numai pe trotuarul de vizavi. Cât mai departe de poarta spitalului.
n) Dacă îţi e bine cu tratamentul pe care îl urmezi acum - mi-a zis un cardiolog - n-o să-l schimbăm. De multe ori e mai sănătos să laşi binele în pace, să nu vii cu un mai bine care ar putea fi un mai rău.
n) Pe moment, tot ce ţi se întâmplă e contra logicii faptelor, contra a ce aşteptai să fie, contra a orice. La finalul vieţii, tot ce a părut lipsit de noimă şi de cauză suportă o singură concluzie. Aşa a fost să fie.
n) Un chirurg e faimos şi e privit cu mare admiraţie pentru că i-au murit pe masa de operaţie numai celebrităţi. n Ciudată mai e femeia, spune un domn, a cărui soţie impune prin echilibru şi inteligenţă. Prima mea nevastă, de care am divorţat la scurt timp după ce ne-am luat, era frumoasă. Ce mai încolo, încoace, era deosebit de frumoasă. Ei, bine, doamna cu care sunt însurat acum nu scapă nici un prilej ca să-mi spună că era urâtă. O ştie doar din fotografii, n-ar avea nici un motiv să-i poarte pică, totuşi o ţine pe a ei: Era urâtă.
n) Cea mai şocantă românizare a unei formule cu înţeles general: Am făcut tot ceea ce era româneşte posibil. n Ghidul îi plimbă pe pensionarii săraci, care fac turism în extrasezon cu preţ redus şi în regim de "seniori", printr-o staţiune de lux şi le spune: Vedeţi hotelul acela, în el n-o să intraţi niciodată. Dar restaurantul acela, îl vedeţi? În el n-o să mâncaţi niciodată. Acum ne găsim pe strada cu cele mai scumpe magazine de îmbrăcăminte din lume. Ei, bine, n-o să le călcaţi niciodată pragul.

×
Subiecte în articol: editorial