x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când apare Einstein...

Când apare Einstein...

de Roxana Jianu    |    12 Sep 2010   •   00:00
Când apare Einstein...
Sursa foto: Roxana Jianu/

Ghicitoare: cine v-a stat tot timpul la dispoziţie, de când aţi fost conceput, şi vă va sta până la moarte? Cine a făcut tot ce aţi dorit dumneavoastră, chiar şi imposibilul, şi nu s-a arătat nicicând nesupus faţă de dumneavoastră? Nu v-a interesat poate niciodată, nu v-aţi deranjat să faceţi cunoştinţă cu el, deşi el este mereu pregătit să vă asculte. E cel mai mare mister al întregii existenţe.

Nu, nu este prietenul cel mai bun al fiecăruia. Nu, nu este nici mama. Şi nici tata. Oricâte încercări aţi avea, răspunsul corect va fi ocolit. Despre acest mister se ştiu multe şi totuşi atât de puţine. Suntem aproape de el zeci de ani, dar mereu evităm să-l "confruntăm". Asta deşi el ne însoţeşte pretutindeni. V-aţi fi gândit la... CORP?

"Corpul este sufletul invizibil şi sufletul este corpul invizibil. Corpul şi sufletul nu sunt despărţite niciunde, îşi aparţin unul altuia. Trebuie să accepţi corpul, trebuie să-l respecţi, să-l iubeşti, să-i fii recunoscător. Corpul este cel mai complex mecanism al existenţei!", susţine învăţătorul spiritual Osho în lucrarea sa despre echilibrul corp-minte.

Omul are nevoie, în primul rând, de un corp mai bun, mai sănătos, apoi de confortul şi luxul pe care viaţa este dispusă să le ofere. Universul e pregătit să le ofere, dar noi amânăm. Suntem preocupaţi de tot felul de lucruri care ne ţin departe de principala grijă. Prin corp a venit existenţa cel mai aproape de noi. Corpul e poarta spre conştiinţă. Un mare mistic din Sri Lanka venerat de mii de oameni era pe moarte, când a spus: "V-am învăţat toată viaţa despre fericirea supremă, meditaţie. M-aţi ascultat, dar mereu aţi amânat. Acum mă duc. Este cineva pregătit să vină cu mine?". După o linişte profundă, un bărbat doar a ridicat mâna. El voia să ştie cum să ajungă pe celălalt ţărm pentru că nu sosise vremea potrivită, mai erau multe lucruri pe care nu le făcuse. Acel moment potrivit nu vine niciodată.

Este poate povestea tuturor... Se aşteaptă momentul potrivit, însă educaţia corectă vă va învăţa să trăiţi acum. Ar trebui ca moartea să ne găsească dansând, vibrând, iubind. Dacă ne-am trăi viaţa ca şi cum ne-am afla în paradis, moartea nu ne-ar mai putea lua nimic din această experienţă. Abordarea lui Osho constă în a ne învăţa că acesta este paradisul. E nevoie doar de puţină conştientizare.

Legătura strânsă dintre corp şi minte ne afectează sănătatea fizică, susţin medici şi oameni de ştiinţă din toată lumea. Ei spun că jumătate dintre afecţiunile noastre fizice au legătură cu stresul. Osho subliniază în discuţiile sale că stratul subţire al minţii conştiente reprezintă numai 10% din realitatea noastră. Iar atunci când nu intrăm în contact cu cele inconştiente, ele devin şi mai puternice.

Natura ştie că trupul este mai inteligent decât noi pentru că nu ne-a lăsat nouă lucrurile importante din organism. Cum ar fi respiraţia sau digestia alimentelor. Corpul face toate acestea timp de 70, 80, 90 de ani, iar noi nici măcar nu îi vedem înţelepciunea. "El transformă tot felul de prostii pe care le aruncaţi în sânge, în oase. Şi în hrană pentru creier. Din îngheţată şi sucuri, face creierul, un creier care poate să creeze un Albert Einstein, un Buddha", spune autorul.

(va urma)

×
Subiecte în articol: ca la 20 de ani