x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Capcanele din şerpărie deschid stagiunea DNA

Capcanele din şerpărie deschid stagiunea DNA

de Razvan Belciuganu    |    11 Feb 2009   •   00:00

Când se unduiesc agitaţi ca să-şi protejeze comoara, şerpii se strâng într-un ghem bălos. Se încolăcesc în spirale lucioase şi sâsâie prelung la fiecare zornăit necunoscut.



Amenin­ţător, îşi scot câte-o despicătură de limbă într-un du-te-vino menit să simtă prada ce le tulbură proprietatea şi să o înşface cu poftă, injectînd-o cu venin. Ochii reci ce dau ghemului aspect de jăratic înecat măsoară  distanţele până unde viaţa are drept de veto. Dincolo, rămâne doar comoara.

Şerpii Guvernului Tăriceanu au sugrumat cu totul România, cu tot cu adâncurile teritoriului cel mai nou al ţării, şi au crezut că o fac nevăzută. Şerpii Guvernului Tăriceanu au stors şi ultima picătură de petrol, îmbătaţi de drogul puterii şi al gazelor. Îşi închipuiau că negreala lor camuflează lichidul în care plutesc.

Trebuie să ai o necuprinsă nesimţire să planifici lovituri de, chipurile, mare om de afaceri cu un teritoriu care se află în litigiu la Curtea de la Haga. Pe ultima sută de metri a mandatului, ca la pariuri, au mizat pe câştigul României în procesul pentru delimitarea platoului continental din dreptul Insulei Şerpilor. Sau poate că aveau informaţii, pentru că-i puseseră sub supraveghere pe magistraţii Înaltei Curţi Internaţionale, că tot aveau antrenament de la urmărirea procurorului Sîntion de serviciul secret din subordinea li­beralului David. Când se priveşte în oglindă dimineaţa, Călin Popescu Tăriceanu recită eroic neştiinţe: "De unde să ştiu eu că firma aceea îl are ca şef pe angajatul lui Patriciu? De unde să ştiu eu că gazele şi petrolul de care spuneţi chiar există?

Şi dacă există, s-ar putea să fie mai aproape de Australia, nu de România. De unde să ştiu eu că un contract de explorare s-a transformat într-unul de concesionare? De unde să ştiu eu ce-am făcut în Canada? De unde să ştiu eu cine sunt ăştia de la Sterling? De unde să ştiu eu că actul a fost secretizat? Eu am fost doar prim-ministru!".

Atât de cu nasul pe sus au ajuns şerpii Guvernului Tăriceanu, că nici măcar n-au conştientizat că sunt foarte mulţi bocanci gata să-i strivească, mai ales când este vorba despre securitate energetică. N-au fost în stare marii oameni de afaceri, importatori de vocaţie şi politicieni de ciorbă de burtă, să prevadă că li s-au întins capcane. Lăcomia i-a orbit şi cei din umbră, cu preşedintele Traian Băsescu în frunte, n-au avut decât să aştepte verdictul Curţii de la Haga. Sigur, serviciile de informaţii au în primul rând rol de prevenţie, şi nu de analiză post-factum. Dar parcă e mai distractiv să iei cu totul capcana cu şerpii umflaţi de la înghiţitul comoarei. E mai distractiv să-i scoţi de coadă unul câte unul şi să-i prezinţi, cu toată zbaterea, în faţa camerelor de televiziune. Şi să-i târăşti, cu tot cu papioanele lor roz, în faţa procuro­rilor, ca să scâncească, precum le e obiceiul, că totul e o făcătură şi este vorba despre dosare politice. Şerpii Guvernului Tăriceanu mai au o problemă majoră. Au rămas şi fără avocat, fiindcă acesta e ocupat tot în postul de ministru al Justiţiei şi s-a şi împăcat cu şeful DNA, Daniel Morar. Deci, adio "discounturi" avocăţeşti. În cazul de faţă, combinaţiile s-au făcut la cel mai înalt nivel guvernamental, de la Dorin Marian, şef al cancelariei primului-ministru, în sus şi, drept urmare, s-ar putea interpreta cele întâmplate drept trădare. Să vezi atunci întrecere între procurorii DIICOT şi DNA pentru care dintre ei deschid primii stagiunea.

×
Subiecte în articol: editorial