x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cazieru’, ca "sivi"

Cazieru’, ca "sivi"

de Marian Nazat    |    16 Feb 2006   •   00:00
Cazieru’, ca "sivi"

Moda cazierului judiciar mazgalit a luat-o razna si umbla zurlie prin sediile formatiunilor politice dambovitene. Presedintele in exercitiu este invinuit de substituirea "Flotei", iar "exul" sau emanat se opinteste inca sa stinga lampasele miron-cozmesti, aprinse cu putere fesenista taman in buricul Capitalei, printre "golanii" societatii civile. Fostul premier, devenit intre timp ditamai seful de Camera, e perchezitionat la clante si termopane de "comisarii sovietici" ai ministresei Macovei. Dar nici actualul prim-ministru nu se simte prea bine, si asta din pricina manipularii patriciene a bursei. Un vicepremier conservator si cativa ministri pesedisti "dau cu subsemnatu’", a inculpati, dupa niscaiva afaceri nelegitime. Suflarea romaneasca asteapta cu sufletul la gura, starnita de mirosul de sange albastru, tragerea la sorti a pedistului sortit sa credibilizeze campania anticoruptie derulata sub sloganul stahanovist "NICI UN DEMNITAR FARA UN DOSAR!". Si arde de nerabdare s-o vada pe blonda de la Golden Blitz explicandu-i simplu si suav, pe intelesul norodului nauc, sensurile adanci ale discursurilor basesciene ori cum sta chestia cu mafiotii hulpavi, pititi penal in dosul perverselor hotarari de guvern. O tara de vajnici procurori, care, din zori si pana-n noapte, cauta sa descalceasca probele raptului national, laolalta cu harnicele gazete si televiziuni, "mafiotizate" si ele de recenta "stramba" prezidentiala. Care va sa zica, avem nu numai un Presedinte jucator, ci si ziaristi jucatori, acuzati astfel de "Linxul" cotrocenist (l-am citat pe condeierul C.T. Popescu)! Iar pentru telespectatorul roman, usa DNA sau a Parchetului General a devenit un fel de mira deschizatoare de emisiuni "de atitudine", ca-n vremea epocii socialist multilateral dezvoltate. Si pe usile acelea intens mediatizate intra si ies (ori doar intra) guvernantii de ieri si de azi, plangandu-se la unison ca sunt persecutati politic. Culmea, insa, toti critica sistemul, un sistem de ticalosirea caruia nu sunt deloc straini si pe care l-au slujit si vegheat fanatic. (Scenele sunt demne de intamplarile similare din Ucraina oranj, unde, deunazi, ministrul de Interne Iuri Lutenko declara candid: "Nu l-am chemat pe presedintele de la Sahtior in calitate de invinuit, ci pentru a clarifica niste chestiuni legate de acea perioada. Nu e nimic rau sa fii invitat la discutii cu militienii".) De cand cu sarabanda invinuirilor si arestarilor celebre, importatorii de telenovele au inceput sa falimenteze, asa incat producatorii neaosi se caznesc sa-i aduca pe platourile de filmare pe Vadim - "Posedatul" - si Gigi - "Exorcistul". Nu de alta, dar o pelicula cu titlul "Agheasma mica, agheasma mare", prezentata de cinefilul otevist Dan Diaconescu, pe versurile poetesei Leonida Lari, ar spulbera orice record de incasari!

Pe drumul dintre cabinet si celula, alesii cercetati ai neamului se "sifoneaza" cu toanta trufie, aidoma borfasilor de cartier periferic. O voluptate a delatiunii penale, slinoasa si detestabila, a contaminat clasa politica autohtona si "baronetul" de afaceri dedulcite la spolierea statului. Cand nu e penala, para are izul statut al sordidelor mahalale si umfla ratingurile de hazna. Fara delatorii astia nemernici, "gherlele" si "canalele" intesate cu "dus-mani de clasa" nu s-ar fi pomenit pe tristele meleaguri mioritice. Crimele din "ratiuni superioare" au avut intotdeauna la baza denuntul unei canalii de profesie sau de conjunctura.

Din pragul Parchetelor, romanii afla ca s-au lasat condusi de niste infractori, verosi si cam prosti, incapabili sa-si stearga urmele. In sinea sa, cetateanul simplu recunoaste cu obida ca, in locul stabilor cu carnet de partid, si el s-ar fi rostuit cu o inginerie imobiliara sau bursiera, dar n-ar fi fost atat de prost sa fie prins! Dincolo de vanatoarea asta de demnitari bastinasi, fagaduita oficial si la data fixa neinduplecatilor eurocomisari, principalele institutii democratice - Parlamentul, Guvernul, Presedintia - isi pierd orice bruma de autoritate. Se prabusesc periculos si continuu in sondajele de opinie si, dimpreuna cu ele, pierim si noi intr-un act suicidar colectiv si dement. Si-atunci cine sa mai reformeze societatea romaneasca, de vreme ce dosariada dezlantuita in lunile din urma ii va indeparta fatal pe inocenti, dezgustati de laturile si vendetele politice? Nu ne ramane altceva decat sa adastam implinirea termenului de reabilitare judecatoreasca si electorala a actorilor tarati in filmul de proasta factura ce ruleaza acum pe micile ecrane. Sau sa se emita o lege prin care antecedentele din cazierul judiciar sa inlocuiasca CV-ul, sa-l faca inutil; asa, sa stim si noi noul "trend" politic ...

×
Subiecte în articol: editorial