x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce nu pricepe Ridzi

Ce nu pricepe Ridzi

de Dan Constantin    |    27 Iun 2009   •   00:00

Nu ştiu dacă ministreasa Ridzi va fi demisă de Traian Băsescu. Nici dacă va face gestul de onoare al demisiei. Cei care ajung repede sus pornind de jos se ţin cu dinţii, cu ghearele, cu tot ceea ce-i poate ajuta la păstrarea rangului. Fata în cauză a zbârcit-o rău, a dat banii statului pe o acţiune din conceptul "pâine şi circ".




Pâinea fiind puţină la Costineşti, s-a băgat circ din plin. Plătit scump, atât de scump că treaba a început să pută. Când pregăteam ediţia Jurnalului Naţional de la 4 mai (prima după minivacanţa acelor zile) am dorit să aflăm costurile parangheliei. De la Ministerul Tineretului şi Sporturilor am primit cu oarecare întârziere câteva cifre, dar nu defalcate pe 2 Mai - Costineşti, şi restul ţării. Am uitat de subiect, apărând altele mai tentante, şi nu l-am dezvoltat. Alţi colegi au fost mai insistenţi şi cu invidie profesională i-am felicitat pe cei de la Gazeta Sporturilor. Jurnalul a reluat investigaţiile şi au apărut în ultimele zece zile atâtea informaţii devastatoare despre scandaloasa gestionare a banului public sub semnătura familiei Ridzi încât acest nume a devenit un brand pe care poate să-l folosească Elena Udrea, care caută unul pentru România.

De când mişcularea fondurilor de la "2 Mai" a devenit evidentă şi dezastruoasă pentru imaginea PD-L a cărui fiică răsfăţată este dădaca EBei, Traian Băsescu este într-o dilemă. Dacă o sacrifică pe Ridzi, dă satisfacţie celor pe care îi consideră adversarii lui mortali - presa ticăloşită, mogulii, pesediştii şi toţi pe mama lor care nu-l înghit. Şi nu sunt puţini. Dacă o apără până în pânzele albe, astfel ca nimic din cocul greu al Monicăi să nu se clintească, dă încredere celor care aruncă bani publici pe fereastră (o parte) şi în găleata partidului (cea mai mare parte) să continue. Traian Băsescu şi falanga lui fac însă o mare greşeală socotind că doar aceste două tabere urmăresc cazul Ridzi. Marea majoritate a românilor, după cum o arată participarea la vot, se uită noaptea după Elodia sau au alte probleme decât politica. Sunt oameni care s-au îndepărtat de politică din cauza politicienilor corupţi, dar care au o uriaşă sete de a vedea hoţii expuşi în vitrină.

Tentaţia şi logica preşedintelui care aleargă nebuneşte după voturile pierdute este să umple până la toamnă "vitrina cu hoţi". Dacă are expuse exemplare cunoscute, atunci publicul tăcut şi absent până acum ar deveni un bazin electoral din care s-ar putea câştiga voturi multe.

Şi cine va ezita să spună că "tătucul" a uitat de lupta cu corupţia? În aceste condiţii, chiar dacă Ridzi e dată afară de la minister, absenţa ei din vitrină va fi de natură să fie speculată de adversarii lui Băsescu, actul de clemenţă fiind un bumerang cu ţintă precisă. Iată de ce tandemul Kovesi - Morar o vor ancheta spre toamnă cu temeinicie pe fosta ministreasă. Şi, abia atunci, Ridzi va înţelege că a greşit amarnic plătind scene la mare şi nu a demisionat rapid, până să nu se închege cel mai temeinic dosar făcut de presă. Când va reveni la Petroşani, numele de Valea Plângerii va avea rezonanţă proprie pentru domnişoara care a început să urce în viaţă tăind salam la mineri în buticul familiei. Ea va avea timp să se dumirească despre faptul că nu a comandat nimeni căderea ei.
 

×
Subiecte în articol: editorial ridzi