x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce va susţine Romănia la Summitul UE?

Ce va susţine Romănia la Summitul UE?

de Ion Cristoiu    |    20 Iun 2007   •   00:00

Romănia, membră a Uniunii Europene, va fi prezentă la Summit prin preşedintele Traian Băsescu şi prin premierul Călin Popescu Tăriceanu. Au cei doi o poziţie comună? Şi dacă nu, ce se va intămpla?







Duminică, 17 iunie 2008, la Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, aflănd că Adrian Cioroianu a ajuns deja la Luxemburg, pentru a participa la reuniunea miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene, l-am intrebat dacă Romănia are un punct de vedere in chestiunea Tratatului Constituţional. Nu intămplător a ridicat această chestiune.
Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene nu se adunaseră la Luxemburg pentru a discuta unde merge fiecare in vacanţă, ci despre agenda Summitului European la nivel inalt din zilele de 21-22 iunie 2007.
O discuţie ce se anunţa extrem de controversată, dat fiind că Tratatul Constituţional - subiectul principal al Consiliului de vară al Uniunii Europene - beneficiază de poziţii divergente in interiorul UE.
Se presupunea că ministrul nostru de Externe, reprezentant al Romăniei, plecase la Luxemburg cu un punct de vedere al ţării.
- Are!, mi-a răspuns şeful diplomaţiei noastre.
- Asta e o ştire!, am exclamat eu!
Am zis că e o ştire, deoarece n-aveam cunoştinţă de vreo poziţie oficială, făcută publică de vreuna din instituţiile care-şi asumă politica noastră externă: MAE, Guvern, Preşedinţie, Parlament.
Or, din căte-mi dădeam seama, poziţia Romăniei in chestiunea Tratatului Constituţional al Uniunii Europene nu e o chestiune de tip monden, una dintre acele chestiuni agitate de tabloide, gen: ce părere aveţi despre blonde, sunt ele naturale sau vopsite?
Poziţia faţă de Tratatul constituţional e una de importanţă majoră, dacă nu chiar crucială:
1) In zilele de 21 şi 22 iunie 2007 se va desfăşura summitul Uniunii Europene avănd drept punct central chestiunea Tratatului Constituţional. Romănia, membră a Uniunii Europene, va fi prezentă la Summit prin preşedintele Traian Băsescu şi prin premierul Călin Popescu Tăriceanu. Au cei doi o poziţie comună? Şi dacă nu, ce se va intămpla? Va fi pusă Romănia in situaţia, unică in plan european, de a avea două poziţii divergente in aceeaşi chestiune?
2) Discuţia privind Tratatul Constituţional e o realitate de esenţă a tuturor ţărilor membre UE. O poziţie deja adoptată i-ar da Romăniei vizibilitate in plan european.
3) Tratatul ar urma să reglementeze chestiuni vitale pentru locul şi rolul Romăniei in UE. Poziţia noastră faţă de Tratat ar trebui să dea curs intereselor noastre naţionale.
La Sinteza zilei de luni seara de pe Antena 3, Valentin Stan şi-a exprimat consternarea faţă de afirmaţia lui Adrian Cioroianu. Cum poate să spună că avem deja o poziţie cănd - a continuat Valentin Stan in stilu-i binecunoscut, apelănd la legendarul său laptop - premierul a anunţat luni, 18 iunie 2007, convocarea partidelor parlamentare la Palatul Victoria pentru consultări privind poziţia Romăniei faţă de reforma Tratatelor UE, la Consiliul European de vară. Valentin Stan e un tip supus logicii clasice. Sub acest semn, avea prefectă dreptate:
Cum adică să chemi partidele la consultări pentru miercuri, 20 iunie 2007, in timp ce ministrul de Externe, aflat la Luxemburg tocmai pentru o reuniune privind Tratatul Constituţional, declară că Romănia are deja o poziţie? O poziţie pe care o susţine Adrian Cioroianu la Luxemburg. Valentin Stan a tras concluzia că Adrian Cioroianu bate cămpii. Eu n-am tras nici o concluzie.
Nu-i exclus să avem, mi-am zis, chiar dacă partidele vor fi consultate abia miercuri.
Am avut dreptate eu. Adrian Cioroianu a dezvăluit luni, 18 iunie 2007, unei agenţii de presă obscure poziţia Romăniei in chestiunea Tratatului Constituţional. O poziţie opusă celei susţinute de Polonia. De ce am avut eu dreptate? Pentru că, spre deosebire de Valentin Stan, eu sunt conştient că trăim in Romănia, şi nu intr-o ţară europeană.
In Romănia e posibil ca:
1) Să avem o poziţie intr-o chestiune vitală pentru interesul naţional, fără ca opinia publică s-o ştie, dar mai ales, fără s-o fi dezbătut căt de căt.
2) Ministrul de Externe s-o susţină luni, 18 iunie 2007, la Luxemburg, in timp ce premierul, şeful lui Adrian Cioroianu, să declare tot luni, 18 iunie, la Bucureşti că abia miercuri se va stabili poziţia Romăniei.
3) Cu doar căteva zile inaintea Summitului Uniunii Europene, nici un lider politic n-a exprimat, in numele partidului său, poziţia pe care trebuie s-o aibă Romănia in chestiunea Tratatului Constituţional.
4) Cu doar căteva zile inaintea Summitului, nici un jurnalist n-a avut curiozitatea să-i intrebe pe premier, pe preşedinte şi chiar pe ministrul nostru de Externe care e poziţia Romăniei in chestiunea Tratatului Constituţional.
Să ne mai mirăm că, deşi membră a UE de la 1 ianuarie 2007, Romănia lasă impresia in continuare a unei rătăcite in Europa civilizată?!

×