Guvernul Ungureanu este pe duca. Soarta lui depinde de cateva voturi. Ce se intampla dupa ce pica? Va fi Basescu interesat sa il impinga la inaintare pe Ponta? Va fi Ponta interesat sa preia Executivul din mainile Presedintelui? Fara a mai astepta votul romanilor din toamna? Daca vom avea acum o prima repriza, ramane de vazut. Cu certitudine, insa, razboiul adevarat va avea loc imediat dupa alegeri. Cum va decurge el?
Mihai Razvan Ungureanu afiseaza, la televizor, un optimism de nezdruncinat. Se bucura ca, la trei luni de la investirea sa, e confruntat cu o motiune de cenzura. De ce? Pentru ca, spune el, va avea astfel prilejul sa se adreseze, in Parlament, opozitiei. In realitate, el inroseste celularul contactandu-i, pe rand, pe parlamentarii independenti. Cei care, teoretic, sunt in cea mai mare masura dispusi sa voteze, in aceasta saptamana, alaturi de opozitie. Si ii roaga pe rand, cat se poate de umil, sa-l ajute.
Daca Guvernul pica iar Basescu nu va incerca sa-l tina in viata intubat, cum a mai facut si cu Emil Boc odata, atunci el nu are alta solutie decat sa constate, in mod cinstit, ca, in Parlament, s-a schimbat majoritatea. In consecinta, Executivul urmeaza sa-i fie oferit actualei opozitii. Poate fi un mar otravit. Traian Basescu va insista ca Ponta sa fie premierul, pentru a-l transforma, pana la alegerile parlamentare, intr-o tinta vie. Refacand, pe seama lui, punctajul pierdut de PDL. Ponta va utiliza o eschiva. Promovand ideea unui guvern provizoriu de tehnicieni. Propus si sutinut de USL. Cu sarcini strict limitate. Urmand sa-si pastreze imaginea intacta pentru momentul de dupa alegerile parlamentare. Dar aceasta va fi doar prima repriza.
Adevaratul razboi va fi la sfarsitul anului. Pentru ca, atunci, USL, ca formatiune politica majoritara, si Victor Ponta, in calitate de candidat la sefia Executivului, se vor afla pe cai mari. Iar Traian Basescu va avea putine mijloace de a initia o inginerie politica. Care sunt acestea?
Seful statului tocmai a promulgat o noua lege a referendumului. Conform ei, destituirea sa ar fi imposibila. Ar trebui sa se prezinte la vot, pentru a-l destitui, un numar dublu de cetateni decat cei care s-au prezentat la vot pentru a-l face presedinte. Conform noii legi, niciun referendum nu ar mai putea fi incununat de succes. Pentru a-si pazi pielea, Presedintele Traian Basescu a sacrificat pana si revizuirea Constitutiei. Pentru ca si reforma statului, in plan constitutional, trebuie supusa unui referendum. Este pretul imunitatii sale.
Sub scutul noii legi a referendumului, Basescu va incerca sa se impotriveasca instalarii de catre USL a unui prim ministru, chiar si in situatia, aproape sigura, in care USL va avea peste 50 la suta din voturi. Iar USL, crede Basescu, nu il mai poate suspenda, pentru a forta, astfel, aplicarea corecta a Constitutiei. In realitate, Basescu poate fi suspendat. Iar, pana la referendum, noua majoritate readuce legea la stadiul initial. Astfel incat sa poata fi si demis de majoritatea celor care se prezinta la vot. Aici va avea loc confruntarea majora Ponta-Basescu. Un razboi pe care liderul PSD are toate sansele sa-l castige.
● Sursa: CorectNews