x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine e stapanul Dosariadei

Cine e stapanul Dosariadei

de Ion Cristoiu    |    17 Aug 2006   •   00:00
Cine e stapanul Dosariadei

"Se intrezareste acum legatura dintre demisia lui Radu Timofte si decizia de desecretizare a dosarelor. Decizia a fost luata doar in clipa in care Florian Coldea a devenit sef interimar al SRI si, prin asta, gestionarul operatiunii"

N-am fost singurul care m-am intrebat asupra deciziei luate de sedinta CSAT din 24 iulie 2006 de a desecretiza, "in regim de urgenta, toate dosarele din categoria celor cu privire la siguranta nationala", la propunerea lui Traian Basescu. Nedumerirea noastra, a celor care mai cred inca in valabilitatea transparentei democratice in Romania mujdeiului si a tochiturii, izvora din contextul in care s-a luat decizia. sedinta CSAT din 24 iulie 2006 a avut drept subiect demisiile celor trei sefi de servicii secrete in urma fugii lui Omar Hayssam. Ce legatura e intre disparitia sirianului si desecretizarea dosarelor - ma intrebam in editorialul de luni, 14 august 2006 din Jurnalul National. Marti, 15 august 2006, am aflat dintr-un interviu dat Romaniei libere de directorul interimar al SRI, colonelul Florian Coldea, ca gestionarul dosariadei e cel numit in sedinta CSAT din 24 iulie 2006 ca director interimar al SRI. Nimeni altul decat Florian Coldea.

Mi-am dat seama de indata ca alesesem o intrebare aiurea. Adevarata intrebare trebuia sa sune cam asa:

Ce legatura e intre demisia celor trei si vasta operatiune de desecretizare a dosarelor?

Astfel formulata, intrebarea ne da posibilitatea unui raspuns adecvat.

Demisia celor trei, a lui Radu Timofe indeosebi, a creat conditiile pentru ca administratorul operatiunii de desecretizare a dosarelor si trimitere a lor la CNSAS sa treaca din mainile lui Radu Timofte in mainile lui Florian Coldea.

Radu Timofte stia ca mai devreme sau mai tarziu va trebui sa plece. Se putea presupune de catre un politician de abilitatea lui Traian Basescu ca Radu Timofte ar putea sa nu indeplineasca intocmai comenzile de la Cotroceni in ce priveste anumiti politicieni. Era nevoie de un om care sa se puna in chip absolut la dispozitia lui Traian Basescu. Altfel spus, era nevoie de Florian Coldea. Om nu numai de incredere al presedintelui, dar si cu un interes major de a face orice pentru a ajunge sef plin al SRI.

Chiar din debutul mandatului sau, Traian Basescu ne-a anuntat ca il va schimba pe Radu Timofte abia in clipa cand va avea pregatit sa preia comanda SRI un ofiter tanar de informatii, bine pregatit profesional, fara nici o legatura cu fosta Securitate.

Acest ofiter a fost ales in persoana lui Florian Coldea. Nascut in 1971, Florian Coldea a absolvit Academia Nationala de Informatii in 1996. Sotia sa lucreaza si ea tot la SRI. S-a specializat in antiterorism. Cum de s-a oprit asupra lui atentia lui Traian Basescu?

Florian Coldea a fost principalul erou al eliberarii celor trei jurnalisti. In amintirile sale, Ovidiu Ohanesian povesteste ca e cel care i-a insotit in avionul care i-a adus din Irak si mai ales care o facea pe maestrul de ceremonii in zilele debriefingului de la vila SRI. Intreaga operatiune n-a fost insa altceva decat o diversiune pusa la cale de serviciile noastre secrete sub conducerea bravului barbat de la Cotroceni. Ca si procurorul Ciprian Nastasiu - cel care a desfasurat ancheta penala la Bagdad si a inlesnit fuga lui Omar Hayssam - Florian Coldea a castigat increderea lui Traian Basescu prin loialitatea dovedita pe parcursul diversiunii. Nu putem exclude nici ipoteza ca Florian Coldea, prim-adjunct al SRI la ora eliberarii lui Omar, si prin asta seful aparatului operativ al Serviciului, a inlesnit fuga lui Omar la indicatiile lui Traian Basescu, peste capul directorului. Punand la cale astfel debarcarea lui Radu Timofte. La audierile de la Parlament, Radu Timofte a dezvaluit ca procurorul Ciprian Nastasiu l-a informat pe Florian Coldea asupra eliberarii sirianului. Marele specialist in antiterorism nu s-a gandit insa sa-l monitorizeze pe Omar Hayssam! Din toate punctele de vedere, el e raspunzator de fuga lui Hayssam. Cu toate acestea, atat presedintele, cat si comisia parlamentara n-au catadicsit sa ceara o ancheta interna la SRI pentru a vedea responsabilitatea prim-adjunctului.

Recrutat, potrivit unor informatii din presa, de Virgil Magureanu, Florian Coldea a intrat in procedurile de pregatire pentru a prelua sefia SRI dupa diversiunea cu jurnalistii. La 27 iulie 2005 e numit de Traian Basescu prim-adjunct al SRI. La 24 martie 2006, prin decret semnat de Traian Basescu, e avansat la gradul de colonel. Cu prilejul manifestarilor prilejuite de bilantul SRI din 3 aprilie 2006, Traian Basescu anunta ca in cateva luni conducerea SRI va fi preluata de Florian Coldea.

Ceea ce s-a si intamplat prin demisia lui Radu Timofte. O demisie provocata de fuga lui Hayssam. A fost fuga o operatiune pusa la cale de Florian Coldea peste capul sefului sau Radu Timofte? Posibil, daca ne gandim ca defectiunea sirianului a fost pretextul pentru ca sef interimar sa devina Florian Coldea. Sef interimar caruia Traian Basescu ii da in responsabilitate administrarea uneia dintre cele mai mari operatiuni politice din ultimii ani: desecretizarea dosarelor.

Se intrezareste acum legatura dintre demisia lui Radu Timofte si decizia de desecretizare a dosarelor. Decizia a fost luata doar in clipa in care Florian Coldea a devenit sef interimar al SRI si, prin asta, gestionarul operatiunii. Potrivit interviului din Romania libera, operatiunea se va incheia la 30 august 2006. Data de la care incepand, Parlamentul va lua in dezbatere numirea noului sef al SRI. Timp suficient pentru ca omul lui Traian Basescu sa duca pana la capat, cu constiinciozitate de ofiter ambitios, tot ceea ce-i spune Traian Basescu. Sau, poate, timp suficient pentru ca Florian Coldea sa-si aranjeze ploile cu unii lideri de partide (sa fie Mona Musca victima unei asemenea intelegeri?!), cu parlamentari, cu lideri de opinie din presa, pentru ca propunerea de numire a sa sa nu ridice nici o problema.

Ghici cine e stapanul Dosariadei?
×