x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine nu dorește Legea Anastasia și, în acest fel, ne demonstrează cât de necesară este ea?

Cine nu dorește Legea Anastasia și, în acest fel, ne demonstrează cât de necesară este ea?

de Serban Cionoff    |    01 Iul 2023   •   19:11
Cine nu dorește Legea Anastasia și, în acest fel, ne demonstrează cât de necesară este ea?

 „A venit vremea să punem capăt tragediilor”. Acesta a fost unul primele comentarii ale senatorului Robert Cazanciuc după ce, joi, Camera Deputaților a votat Legea Anastasia care prevede că nici-un șofer care a provocat accidente mortale conducând sub influența alcoolului, a drogurilor său fără permis nu mai poate scăpa- sau numai poate fi făcut scăpat- fără să execute pedeapsa cu închisoare.

Lege care poartă numele copiliței de patru anișori, ucisă în ziua sa de naștere, de către o persoană care nu poseda carnet de conducere valabil în România. De menționat că, în prealabil, legea a fost adoptată cu unanimitate de voturi în Senat, iar la Camera Deputaților, care a avut putere de decizie, cu aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ și a Consiliului Economic și Social și cu unanimitate de voturi în comisia juridică a respectivei camere a Parlamentului, unde, potrivit senatorului Robert Cazanciuc, votul „a fost aproape unanim”. Rămânând, totuși, să aflăm și câte au fost voturile împotrivă sau abținerile, precum și motivele pentru care respectivii au ales să voteze în acest fel. Informații absolut necesare pentru  a evalua în mod corect și argumentat circumstanțele în care se va aplica legea, dar și cine și în ce măsură are interes ca ea să nu se aplice în mod egal,imparțial și necondiționat.  

  Cu toate acestea, putem, de pe acum și fără să greșim, să spunem cine nu a dorit Legea Anastasia. Sau, poate chiar ar dori ca ea să nu fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Subiect de natură să creeze nedumeriri, atâta vreme cât, de principiu, este greu de crezut că ar fi și oameni care să conteste oportunitatea  unui asemenea act normativ în țara noastră, în condițiile în care, pentru al șaselea an consecutiv, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în materie.

  Cu atât mai mult nu putem face abstracție de faptul că, acum câțiva ani, în 2019, o lege de aceeași factură, inițiată tot de către senatorul Robert Cazanciuc, a fost respinsă de Camera Deputaților pentru motive aspru calificate de către comentatori avizați.  Respingere care, oricât de surprinzător ar părea, și-a găsit susținători pe canalele mediei alternative. Persoane care- bineînțeles, fără a-și face cunoscute numele și prenumele!- au declarat că arestarea imediată și trimiterea în judecată, maximă celeritate a celor care au  comis asemenea omoruri echivalează cu încălcarea drepturilor omului!

  Iată de ce consider întru-totul demn de salutat și de susținut faptul că senatorul Robert Cazanciuc nu s-a lăsat intimidat de asemenea aberante calificative  și nu a renunțat. Dimpotrivă, domnia sa a revenit cu o variantă îmbunătățită a legii căreia i-a dat numele Legea Anastasia. Demers pe care am încercat să îl susțin și eu, cu salutarul concurs al colegilor de la jurnalul. Demers pe care îl reiau în condițiile în care, de acum,  a expirat termenul până la care Legea Anastasia putea să fie atacată la Curtea Constituțională și nu se mai așteaptă decât ca președintele Klaus Iohannis să o promulge. Ceea ce, însă, nu înseamnă și că legea a mulțumit pe toată lumea.

 Excepție făcând, câtuși de puțin întâmplător,  anumite cercuri de interese. Mă refer, în primul rând, la teribiliștii ahtiați după curse în trombă, cu alcoolul în cap și cu drogul pe nas, cărora puțin le pasă că pot să omoare oameni care au avut neșansa să se afle pe șosele, pe străzi sau pe ulițe pe care asemenea ipochimeni le vor doar la dispoziția lor și numai spre a-și face mendrele. Indivizi care, de cele mai multe ori, provin din familii cu bănet baban în conturi și cu relații sus puse la un alt soi de  PCR. Un PCR care tot Pile,Cunoștiințe și Relații înseamnă, dar în termenii capitalismului de cumetrie. Am în vedere sistemul cercurilor concentrice de interese și de influență care îi scapă mintenaș de pedeapsă pe beizadelele centrale și locale care au comis asemenea accidente cu funeste urmări. Cu mâna  calificată a justiției ultra-reformată de la Monica Macovei cetire!

 A propos, ați mai auzit ceva despre cum s-a soldat anchetarea accidentului    provocat în octombrie anul trecut la Mangalia de către o conducătoare auto, nimeni altcineva decât fosta ministru al justiției și, mai înainte, fosta procuroare din statul partidului unic, Monica Macovei? n Pun întrebarea deloc întâmplător, deoarece, dacă în ianuarie 2023, procurorii de la Curtea de Apel din Constanța au decis că sus-numita persoană a comis o vătămare corporală din culpă, iar, în luna mai, justițiarii băteau pasul pe loc, uite că, acum, deși am ajuns în luna iulie, nu mai știm în ce stadiu se mai află povestea. Ce-i drept, victima accidentului a scăpat cu viață, dar asta nu înseamnă că subiectul trebuie să fie dat uitării.

 Revenind la subiectul acestor însemnări, este de menționat și că, despre un procent semnificativ al aparținătorilor acestei categorii de șoferi teribiliști și agresivi, nu putem băga mâna în foc că absolut toți au luat permis de conducere numai și numai în condițiile respectării cu maximă rigoare a prevederilor legii. De unde ajungem la alte cercuri de interese pentru care adoptarea și promulgarea Legii Anastasia nu erau cele mai mari dorite surprize. Mă refer la multele  nereguli înregistrate în obținerea permiselor de conducere în baza unor super-discutabile considerente și pe care le instrumentează unele persoane cu atribuții clare în domeniu. Practici profund incorecte de pe urma cărora volanul unor bolizi încape pe mâna unor indivizi care nu au nici aptitudini și nici pregătirea necesară. Indivizi care produc sau pot să producă accidentele mortale pe care le incriminează și le sancționează Legea Anastasia. 

 Sunt, toate acestea, câteva dintre motivele pentru care închei cu ideea că, odată promulgată, Legea Anastasia trebuie respectată în litera și în spiritul ei. Fără absolut nici-o derogare și fără nici-o excepție! Proces care, el însuși, impune o permanentă și foarte atentă monitorizare de către factorii cu atribuții. Un argument în plus fiind relatările pe care, în ultimele zile, le transmit mai multe canale de televiziune despre teribilismele pe care continuă să le comită asemenea iresponsabili. Cu sau fără permis, dar cu volanul în mână, cu băutura în nas și cu mințile luate de drog.

×
Subiecte în articol: Legea Anastasia Robert Cazanciuc