x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale CNP-ul, recensământul şi alegerile

CNP-ul, recensământul şi alegerile

de Miruna Munteanu    |    24 Oct 2011   •   21:00

Primul recensamant de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a pornit cu stangul. Conditia fundamentala pentru succesul unui asemenea demers este cooperarea populatiei. Adica sinceritatea intervievatilor. Fiindca recensamantul nu este o simpla numaratoare. Ar trebui sa fie o fotografie cat mai exacta a natiunii. Sa ofere o imagine de ansamblu mai clara si mai aproape de realitate decat puzzle-ul compus din statisticile disparate ale institutiilor publice. Sa-i completeze golurile si sa-i corecteze erorile.

Confidentialitatea datelor individuale este cruciala pentru acuratetea tabloului general. Recenzatii trebuie asigurati ca informatiile pe care le furnizeaza nu se vor putea intoarce vreodata impotriva lor. Ca ei vor ramane simple surse anonime pentru statisticieni.

Naturi suspicioase, romanii sunt oricum destul de reticenti in a-si face confidente cu statul. Specialistii INS au reusit acum sa sporeasca aceasta neincredere, solicitand – in premiera – completarea Codului Numeric Personal. O initiativa cel putin bizara, cu un grav impact psihologic. Identificarea politieneasca nu se pupa deloc cu intimitatea intrebarilor din chestionar. Determina, din start, o reactie de respingere. Genereaza raspunsuri prudente si conformiste, inhiband sinceritatea. Si nu ma refer doar la temele traditional 'sensibile', cum ar fi etnia sau orientarea sexuala. Distorsiunile sunt mult mai ample. Putini vor marturisi, de pilda, ca locuiesc fara forme legale la o alta adresa decat cea din buletin. Ca doar nu sunt prosti sa se autodenunte ca nu platesc TVA pe chiria la negru.

In loc sa recalibreze profund etaloanele statistice, recensamantul de anul acesta pare gandit mai degraba pentru a perpetua anumite erori din sistem. Ca si cand autoritatile s-ar teme de o oglinda prea clara a realitatii, preferand sa conserve largi zone de ambiguitate. Exista, se pare, intrebari la care raspunsul corect este prea incomod.

Exista insa si o ipoteza aditionala pentru nefericita gaselnita cu CNP-ul. Una politica. Identificand buletinele de identitate 'active' in Romania, autoritatile pot determina – prin eliminare – codurile numerice ale cetatenilor stabiliti in strainatate. O informatie care ar putea fi foarte interesanta pentru gestionarea listelor electorale.

×
Subiecte în articol: editorial