x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comisia, comisarii şi românii

Comisia, comisarii şi românii

de Sorin Roşca Stănescu    |    04 Oct 2012   •   22:00

Doamna Catherine Day i-a bătut obrazul ministrului român de Justiţie, Mona Pivniceru. De fapt, României. Sub motiv că nu ar fi respectate procedurile privind desemnarea şefilor marilor parchete. Iar "procedurile", în viziunea acestui birocrat UE, înseamnă nici mai mult, nici mai puţin decât încălcarea legilor în vigoare. Şi, culmea, chiar a legilor făcute de prietena doamnei Day, Monica Macovei, în vremea de nefastă amintire când această denigratoare a statului român şi a românilor a păstorit, protejată fiind de Traian Băsescu, Justiţia. Intervenţia intempestivă a unui reprezentant UE în desemnarea şefilor marilor parchete este nu numai un amestec nepermis în politica internă a României, un atac la suveranitatea acestei naţiuni, ci şi un fapt fără precedent în analele Uniunii Europene.

Aliniindu-se cu multă inconştienţa aberaţiilor proferate de o altă doamnă, Viviane Reding, comisar european pentru justiţie, doamna Catherine Day, în calitatea pe care o deţine, îi atrage atenţia Monei Pivniceru ca la desemnarea noilor şefi ai marilor parchete, în locurile ocupate până acum de Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, ar trebui să se consulte şi să coopereze, chiar, cu DNA şi cu CSM. De unde până unde? În virtutea căror acte normative? Nu care cumva Catherine Day se substituie Parlamentului? Nu cumva vrea să ia locul Senatului şi Camerei Deputaţilor din România? Sau poate se substituie Curţii Constituţionale? Şi s-a apucat să ne croiască legi. Înainte de a arăta cât de grav a greşit, să-i împrospătăm memoria acestei doamne. Şi doamnei Reding, dacă doreşte să ne audă.

Până în 2005, când Traian Băsescu a instalat-o pe Monica Macovei în funcţia de ministru al Justiţiei, procurorii puteau, pe bună dreptate, să aibă statutul de magistraţi. Pentru că ierarhia lor nu era decisă politic. Nu ministrul Justiţiei îi desemna, ci această importantă sarcină, care defineşte, până la urmă, independenţa ori nonindependenţa procurorilor, îi revenea în exclusivitate Consiliului Superior al Magistraturii. Care, în acea vreme, ori nu era politizat deloc, ori era mult mai puţin politizat. Oricum, lucra independent de puterea politică. Acest mecanism asigura cu adevărat autonomia în anchete a procurorilor. Monica Macovei a schimbat lucrurile. A schimbat legea. Conform legii, acum, şefii marilor parchete sunt aleşi de către ministrul Justiţiei. După care CSM, între timp nu numai politizat, ci chiar subordonat preşedintelui demis politic, analizează propunerile şi îţi dă un aviz. Negativ sau pozitiv. Dar nu obligatoriu, ci consultativ. Iar preşedintele uzurpator numeşte. Dacă nu e mulţumit, procedura se ia de la capăt. E o lege proastă dar care, dacă ar fi schimbată acum, înainte de alegeri, ar determina din nou reacţii furibunde în capetele unor birocraţi din UE care, pe banii noştri, joacă după cântecul de sirenă, care în curând va deveni de lebădă, al Monicăi Macovei.

Până la urmă vinovaţi suntem noi. Pentru că permitem Parlamentului European să facă ceea ce nu permitem în prealabil Parlamentului României să facă. Adică să monitorizeze Justiţia. Şi parchetele. Şi acelaşi lucru Comisiei Europene versus Guvernul naţional. Când avem de gând să le cerem socoteală acestor funcţionari care au luat-o razna?
sursa: corectnews.ro

×