Studioul televiziunii nationale s-a umplut iarasi cu "revolutionari", veniti sa faca lumina asupra evenimentelor de atunci. Invitatii isi prezinta versiunile personale, fiecare "tine mortis" la propria parere, de parca ar fi luat parte la alta "revolutie". La "revolutia" lui. Se "face cearta de vorbe" si nimeni nu mai intelege nimic, desi "indestul repeta" Eminescu, gazetarul, ca "contimporanii sunt cei mai rai istorici"
In ziarul Timpul de la 01.03.1880, Mihai Eminescu scrie ca "nu putem decat regreta ca se vad tendintele de a angaja tara in o politica bazata pe apropierea exclusiva catre una sau cealalta din marile puteri, departand-o astfel de la linia de conduita pe care o socotim noi singura buna, fiind inspirata numai de propriile noastre interese". Peste ani, regimul comunist din Romania isi va fi avut centrul de comanda in patria sovietelor, iar, mai nou, presedintele Basescu e acuzat de servilism fata de "Marele Licurici" american. Care va sa zica, nimic nou in vatra stramosescului proverb "capul plecat sabia nu-l taie".* La 02.03.1885, in aceeasi publicatie, poetul national noteaza ca "scopul venirii la putere a elementelor flotante nu este realizarea ideilor lor, idei schimbacioase si pretextate numai, ci capatuirea membrilor societatii americane de exploatare. Lupta noastra este deci a statului roman contra republicei americane, si nu ne indoim ca in combaterea americanismului cosmopolit si lipsit de cultura vom avea alaturea chiar pe adversarii cei sinceri". Si azi sunt destui care se opun americanismului agresiv si acultural, indeosebi dupa invaziile din Vietnam si Irak, declansate sub hilare pretexte.
* "Se zice - marturiseste acelasi Eminescu la 14.03.1880 - , si cu drept cuvant, ca, pentru a scrie istoria unei epoce, trebuie sa fi trecut cateva sute de ani de atunci incoace; contimporanii sunt cei mai rai istorici." De la rasturnarea lui Ceausescu n-au trecut sute de ani, ci doar 16. Studioul televiziunii nationale s-a umplut iarasi cu "revolutionari", veniti sa faca lumina asupra evenimentelor de atunci. Invitatii isi prezinta versiunile personale, fiecare "tine mortis" la propria parere, de parca ar fi luat parte la alta "revolutie". La "revolutia" lui. Se "face cearta de vorbe" si nimeni nu mai intelege nimic, desi "indestul repeta" Eminescu, gazetarul, ca "contimporanii sunt cei mai rai istorici".
* "Miile de functionari de prin toate celelalte ramuri ale serviciilor publice - constata, la 20.03.1880, Eminescu - , toti amovibili si la discretia guvernului, tremurand pentru existenta lor la orice zvon de criza ministeriala, stramutarile de militari si de profesori, favorile toate de cari dispune un guvern necontrolat, de vreme ce le distribuie pentru a preface pe cei insarcinati cu controlul in complici ai sai, toate acestea, cari se petrec ziua-n amiaza mare (...). Dresat cum este corpul electoral, ca si caii de la manej, cari la un semn se-ntorc cand la dreapta, cand la stanga, ar fi foarte usor pentru un guvern ca s-aduca intr-o Camera absolut pe oricine ar pofti (...)". In anii din urma, miile de functionari amovibili stiu ce inseamna pesederizarea, cederizarea si portocalizarea, ca forme vremelnice ale "schimbacioaselor" regimuri politice. Cat despre fauna parlamentara promovata pe listele de partid, orice discutie e de prisos...
Citește pe Antena3.ro