x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cota unica nu stie carte

Cota unica nu stie carte

17 Mar 2005   •   00:00

Ce s-a ales din Programul de guvernare pe care l-a anuntat Alianta DA PNL-PD in campanie? Una-alta! Ministrii se acomodeaza, parlamentarii se instaleaza, premierul si presedintele viziteaza... si tot asa. Dar ceva, totusi, a marcat venirea la guvernare a democratilor si liberalilor, completati de UDMR si PUR. Acel ceva este midi-revolutia fiscala, prin introducerea cotei unice de impozitare.

Vrem, nu vrem, trebuie sa recunoastem ca a fost un act de curaj si hotarare politica, pentru stimularea investitiilor si transmiterea unui mesaj catre mediul de afaceri - principalul creator de locuri de munca si plus valoare - ca ceva, ceva se misca si la noi in materie de fiscalitate. Ceea ce a fost mai mult decat de bun augur, chiar daca proprietarii micro-intreprinderilor au strambat din nas, pentru ca li s-a dublat impozitul pe venit de la 1,5% la 3%, chiar daca s-a anuntat un val de scumpiri si chiar daca s-au nascocit impozite pe veniturile din dobanzi bancare si activitati bursiere - cu tot raul - binele cotei unice ramane valabil.

Ei bine, daca cineva s-a relaxat, crezand ca avem de-a face cu o hotarare de nezdruncinat si ca, eventual, vom asista la imbunatatirea cotei stabilite, s-a inselat. Mai ieri, a explodat o bomba fiscala in Parlament. Presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, a declarat ca: "Solutia cotei unice de impozitare este doar una temporara, la care se va renunta in viitor". Si a continuat: "Romania va reveni la sistemul progresiv de impozitare, care este propriu unei economii asezate". Asta de veste! Asta da schimbare de macaz! Asta chiar modifica toate calculele noastre!

Argumentele lui Varujan Vosganian - de altfel strategul economic al Aliantei DA PNL-PD si unul dintre principalii autori ai Programului de guvernare - sunt pe deplin aprobate si de fostul ministru al Finantelor, pesedistul Mihai Tanasescu - presedinte al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor. Vorba ceea, unde-s doi, puterea creste si cota unica nu razbeste!

Fruntasii Aliantei au sarit ca arsi. De unde deducem ca ori au fost luati prin surprindere de sinceritatea lui Varujan Vosganian - pe care, de altfel, il respecta - ori habar n-au de ultimele "gandiri" economice ale colegilor de Alianta, responsabili cu "linia" politicii economice.

Pe rand, presedintele PD, Emil Boc si purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu au sarit ca arsi, respingand, a priori, filozofia lui Vosganian. Cum il stiu armean din fire, nu cred ca Varujan Vosganian a vorbit neintrebat sau fara temei. Desi colegii lui, Emil si Eugen, il contrazic, ma-ndoiesc ca ei ar fi mai bine informati, in materie de intentii economice ale Aliantei, decat Vosganian, care, desi n-a prins un post de ministru, e unul dintre greii actualei Puteri, in materie de economie.

Si-atunci, noi, ceilalti, care nu suntem colegi nici cu domnul Boc, nici cu purtatorul de cuvant al PNL si nici cu presedintele finantelor din Senat, ce sa credem? Ne putem astepta, pe la vara, la alte modificari ale cotei de impozitare? Ne putem. Ne putem astepta ca, de fapt, Guvernul sa fi lansat special acest cocteil Molotov, prin intermediul lui Vosganian, pentru a testa parerea opiniei publice, fara a expune un ministru al Cabinetului, sau chiar pe primul-ministru? Ne putem.

Dar la ce nu ne putem astepta, cu siguranta - intr-o tara a incertitudinilor - este ca ea singura - cota - sa creasca si sa scada dupa cum ii vine la socoteala, sa se declare unica sau progresiva, dupa cum simte si sa scoata sau nu economia subterana la lumina, dupa cum s-a trezit de dimineata. La nimic din toate acestea nu ne putem astepta, dintr-un singur motiv: cota unica de care avem parte nu stie carte.
×
Subiecte în articol: editorial vosganian