x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Csibi Barna-regula și Laszlo Tokes-excepția… care o infirmă?

Csibi Barna-regula și Laszlo Tokes-excepția… care o infirmă?

de Serban Cionoff    |    20 Oct 2015   •   20:43

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în  judecată a lui Csibi Barna pentru promovarea ideologiilor fasciste şi xenofobe, deţinerea şi promovarea simbolurilor extremiste. Personajul, promotor fanatic al iredentismului şi intoleranţei etnice care  şi-a permis,în plină zi, să terfelească memoria Crăişorului Munţilor, Avram Iancu, fără ca până azi, să dea socoteală pentru fapta sa nemernică. Corect spus „a faptelor sale nemernice”, pentru că individul are la activ multe alte acţiuni duşmănoase  împotriva idealurilor sacre ale demnităţii noastre naţionale, a valorilor sacre ale istoriei noastre şi, în ultimă instanţă, a însăşi unităţii inviolabile a statului naţional român.

 Nu am să discut, deocamdată, despre faptul că dosarul lui Csibi Barna a fost remis spre competenta soluţionare la Tribunalul Miercurea Ciuc-  municipiu a cărui primărie i-a dat autorizaţie pentru a organiza nu chiar puţine din acţiunile sale şovine, cu făţiş mesaj fascist. În fapt, dacă respectăm prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază acuzatul Csibi Barna, atunci cred că trebuie respectată şi prezumţia de imparţialitate şi de independenţă faţă de ingerinţe de orice fel şi pentru toţi cei care urmează să soluţioneze, la Tribunalul din Miercurea Ciuc, atât de încărcatul dosar. Cu sincera speranţă că viitorul, mai mult sau mai puţin îndepărtat, nu ne va oferi, şi în acest caz, motive de amară dezamăgire.

  Rămâne de văzut şi dacă trimiterea în judecată a extremistului multiplu recidivist Csibi Barna va fi semnalul mult aşteptat că justiţia noastră, justiţie a unui stat de drept, stat membru al Uniunii Europene, s-a decis să atace, frontal şi fără nici-o excepţie, manifestările tipice ale recrudescenţei ideologiilor şi practicilor fasciste şi horthyste, la care se dedau, nu de azi-de ieri, unii concetăţeni ai noştri din unele zone ale României Unite. Fără ca,de-acum înainte, să mai fie invocată scuza că, prin aceste acţiuni în justiţie, am putea risca să supărăm cercuri de influenţă de peste mări şi ţări, care, mai mult sau mai puţin mărturisit, au afinităţi cu iredentişti de teapa lui Csibi Barna. Cercuri de lobby, dacă nu chiar grupuri de presiune politică, care, foarte probabil (şi de această dată) nu vor ezita să arboreze lozincile predilecte, denunţând la niscai înalte autorităţi cu sediul dincolo şi dincoace de Ocean „persecuţiile pe criterii etnice, confesionale sau rasiale comise de  către naţionaliştii şovini din România”.

  Profit de această împrejurare pentru a reveni asupra unei chestiuni dureroase pe care constat cu satisfacţie că au abordat-o azi, în emisiunea „Esenţial” colega de breaslă Alina Petrescu împreună cu invitaţii săi. Este vorba despre situaţia absolut inadmisibilă care face ca nici până acum, lui Laszlo Tokes, iredentist mult mai bogat în demnităţi de tot soiul decât Csibi Barna, nu i s-a retras Ordinul „Steaua României”, deşi Consiliul de Onoare al Ordinului a luat o decizie în acest sens încă din anul 2013. E adevărat, înaltul ordin i-a fost conferit lui Laszlo Tokes de către Traian Băsescu în anul 2009, după cum la fel de adevărat este şi faptul că tocmai cel care, în 2012, cu doar un an în urmă, a fost făcut scăpat după votul masiv din Referendumul Naţional, se va fi temut ca decizia de a retrage ordinul să nu fie taxată, poate chiar în Ţara Licuriciului cel Mare, ca o dovadă că regimul său este unul comunist şi securist. Ceea ce aduce aminte despre proverbul despre funie şi casa spânzuratului!

  Toate acestea se petreceau, însă, în regimul Amiralului Dezastrului Naţional, dar, de aproape un an, România are un preşedinte nou. Sau (şi) în ceea ce îl priveşte pe europarlamentarul vehement iredentist şi declarat anti-român Laszlo Tokes  este în vigoare dictonul: „La vremuri noi, tot noi”?! Mi se va răspunde că, în ultima vreme, pastorul şi europarlamentarul respectiv nu a recidivat făcând declaraţii de felul celor care i-au adus un asemenea detestabil renume, dar şi eu vă pot răspunde că el nici nu a făcut dovada că le regretă pe cele vechi şi. cu atât mai puţin, că ar dori să le retracteze.

  Domnule Klaus Iohannis, Preşedinte al Tuturor Românilor şi garant al supremaţiei legii şi legalităţii, credeţi că decizia salutară a Parchetului în cazul Csibi Barna va fi un precedent  sau nu va rămâne decât o excepţie în ceea ce priveşte aplicarea Legii nr.217/2015, lege pe care, dacă nu mă greşesc, Domnia Voastră aţi promulgat-o?


                          


×
Subiecte în articol: laszlo tokes csibi barna