x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu Pc-ul la botez

Cu Pc-ul la botez

20 Ian 2005   •   00:00

Mi-aduc aminte ca prima oara cand am auzit ca Intel vrea sa-si boteze un procesor Pentium m-am enervat. Pana in acel an, procesoarele firmei purtau nume "cinstite" pentru un calculator: 286, 386, 486…

Nume care sa tina la distanta necunoscatorii si sa-i inchida pe utilizatori intr-un cerc select, al oamenilor care inteleg diferenta intre DX100 si 120… Calculatoarele imi pareau catedrale ale Cultului Cifrelor - literele nu faceau decat sa le pangareasca.

Dar anul era 1995, cred, iar producatorii de calculatoare tocmai realizasera ca marfa lor trebuia vanduta exact ca masinile: cifrele tinute pentru caii putere si un nume frumos, inventat sau cumparat, trebuiau gravate pe carcasa.

Pentium a ramas intre cele mai cunoscute. Initial, de teama ca utilizatorii nu vor suporta disparitia tragica a cifrelor din numele procesorului, frecventa acestuia a aparut langa nume. Primul a fost Pentium-ul 60, celebru mai ales pentru faptul ca facea o greseala de aritmetica in anumite calcule. N-are a face: produsul a fost un succes comercial. Pentru prima oara si altii decat pustanii de 16 ani puteau spune ce procesor are computerul lor. Ca in orice poveste de succes, a urmat insa abuzul. Un nume a fost dublat de altul. Pentium s-a declinat in versiunile Willamette. Coppermine, Katmai, Klamath si Deschutes - si inca vreo cateva pe care le-am uitat. Fireste, acestea erau numele proiectelor, insa cumva s-au lipit si de produsele finale. Cifrele au ramas si ele atasate: am avut Pentium II, III si, ca o exceptie de la cifrele romane, Pentium 4. Pentium 5 ar fi distractiv, o data ce e un pleonasm: in latina, Pentium inseamna deja al cincilea. Concurentii de la AMD, si ei producatori de procesoare cu nume de cod (cine mai stie azi de K5?), n-au putut rezista tentatiei: am avut in ultimul deceniu parte de Duron, Athlon, Tunderbird si acum inteleg ca se pregateste Corvette.

Dincolo de procesoare, furtuna numelor a pustiit totul in cutiile calculatoarelor, locuite altadata doar de nume de cod: nici un hard-disk, nici un controller, nici o placa grafica ce se respecta nu mai poate iesi pe piata fara un nume exotic (Radeon imi place cel mai tare, suna a aparat de radio sovietic cu casti). Nici macar mouse-ii n-au scapat: unul dintre ei a purtat frumosul nume de Intellimouse.

Ultima pozna de marketing ii apartine tot lui Intel, inventatorul Pentiumului. Se numeste Sonoma si e (in mare) o noua tehnologie de optimizare a puterii de calcul. Stiu ca numele e al unei regiuni americane, insa imi pare ca e periculos de aproape de un alt nume de localitate, demolata de Cel de Sus din ratiuni de moralitate publica. Pe cand procesorul Gomona de la AMD? Asteptam cu infrigurare.

×
Subiecte în articol: editorial nume