x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu pistolul la tâmplă

Cu pistolul la tâmplă

de Sabina Iosub    |    01 Aug 2016   •   08:30
Cu pistolul la tâmplă

Nu terminaseră nemții de numărat morții de la Munchen când, la Bacău, un tinerel disperat să-și câștige rolul de mascul alpha în gașcă, s-a apucat să tragă cu pistolul. Unul de 9 mm, cumpărat cică din afara țării și neînregistrat. Ca norocul, a tras în sus, doar 3 gloanțe din cele 30 pe care le avea.

Nu-l bănuiesc pe băcăuan că e vreun consumator de știri. Cred că habar nu avea că înainte cu o zi sau două, un alt tânăr cam de vârsta lui, la două ore de mers cu avionul, folosise un pistol ca să tragă în oameni. 

M-a suprins graba cu care comunicatorii anchetatorilor ne-au asigurat că pistolul nu era luat din România. Păreau chiar ușurați, “Băi, nu e vina noastră”! N-aş fi atât de sigură! Anturajul unor puști nu e chiar atât de greu de, cum le place să spună, “penetrat informativ” iar băcăuanul nu cred că ținuse secret faptul că are pistol. Drept e că, pentru o astfel de supraveghere ar trebui ca, de exemplu, secțiile de poliție să aibă mai mult de un calculator legat la internet, iar săpatul printre postările de pe Facebook să nu fie considerată o frivolitate. Cum se întâmplă, vă rog să mă credeți! În fine, ceva tipic românesc, unde la vârf vorbim romglish, iar la bază culegem informații cu pulanul. Mă gândesc însă cu groază câte arme zac prin țară, cumpărate acum câțiva ani prin talciocurile Moldovei ori ghetourile Vestului, gata să fie folosite la supărare ori bombardament hormonal.

Vorbim de terorism islamic, dezbatem din greu relocarea cu forța a refugiaților la noi însă, sincer, nu de radicalizarea întâmplătoarea a vreunui cetățean român mi-e teamâ cât de mintea-n dungă a unor conaționali gata să-și rezolve problemele de familie sau din societate cu vreo armă, citez, “achizitionată din afara Romaniei şi introdusă ilegal în ţară”, așa cum au vazut la știri.

Până acum ne-a trecut glonțul pe la ureche, însă norocul nu ține o eternitate. Doar moartea e veșnică!

 

×