x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum să furi o ţară

Cum să furi o ţară

de Adriana Oprea-Popescu    |    03 Ian 2012   •   21:00

E mai simplu decat daca ai fura o masina din fata blocului. Trebuie doar sa faci parte din gasca potrivita si sa ai sange-n instalatie, dupa cum bine spunea deunazi un clasic in viata. Hotii au mai multe metode de operare; in cazul de fata, ele pot fi puse in practica gradat sau concomitent, in functie de nevoi si de oportunitati.

Metoda sutilor. Hotii de buzunare umbla in haite, de cate trei-patru, fiecare membru avand sarcini bine definite. Unul baga pagubitul la inghesuiala, altul ii blocheaza calea, in vreme ce al treilea 'opereaza'. Ceilalti membrii ai grupului tin 'tira' sau 'stau de sase', pe principiul 'urma scapa turma'.

O tara poate fi inghesuita la cozi, ca o turma de oi impinsa in ocol la ora mulsului. Se ademeneste cu baxuri de ulei, bormasini, tigai, malai sau zahar, dupa ce in prealabil sutii s-au asigurat ca puterea de cumparare e la nivelul solului, iar victimele pot fi usor ademenite. Si-n timp ce tara se calca in picioare sa prinda promotiile, i se fura, os cu os, toata coloana vertebrala. Cu tot ce mai e primprejurul ei: verticalitate si demnitate.

Metoda 'somnifer pentru pasager'. E pusa in practica de cei care au tupeu si papagal. Hotul trebuie sa interactioneze cu victima (ea e agatata, de obicei, intr-un mijloc de transport in comun care circula pe distante mari), sa se faca placuta si sa-i castige increderea pentru ca, la momentul oportun, sa-i poata servi, galant, un pahar cu apa, suc ori cafea. Cu somniferul aferent. O data adormita, victima e apoi deposedata de toate bunurile.

O tara poate fi adusa in stare de inconstienta prin consum repetat si excesiv de baliverne, pseudo-informatii si circ. Spalarea creierului prin masina mass-media e mai eficienta decat orice drog. Pe verificate, prea putini mai stiu astazi cate ministere sunt in Romania si cu ce se ocupa fiecare, insa toata lumea detine informatii despre ce incantatii facea Oana Zavoreanu la vrajitoare. Tembelizorul lucreaza la capacitate maxima. Si-n timp ce tara sta cu sufletul la gura sa vada cum intind sotii Truica de copiii lor, i se fura, sinapsa cu sinapsa, toata bruma de creier ce i-a mai ramas. Lasandu-i-se totusi un neuron, capabil sa recunoasca patratelul, inainte de a pune stampila la votare.

Metoda 'tacos' e importata din Spania. Victimele care merg pe strada sunt improscate de la etaj cu o substanta dubioasa, cu aspect de voma. Profitand de stupoarea si de greata victimei, apare imediat un 'binevoitor' ce se ofera sa ajute cu apa si cu servetele. In vreme ce atentia victimei e concentrata numai pe operatia de curatare, partenerul 'binevoitorului' ii subtilizeaza bunurile si dispare.

O tara poate fi improscata cu mizerii din toate directiile. Dinauntru, cu etichete obscure lipite pe breasla politistilor, a medicilor, a profesorilor sau a judecatorilor. Din afara, prin mistocareala ce se face pe seama noastra prin alte tari, umilinta fata de care noi avem intotdeauna pozitia lui 'Mutulica a facut pe el de frica'. Si-n vreme ce tara, dezgustata, inchide ochii, sa nu mai vada mizeria, i se fura din boccele si ultima firimitura de mandrie.

Metoda 'harta'. Se lucreaza in echipa. 'Momeala', o persoana bine imbracata, cu un aer dezorientat, cere ajutorul soferilor ce vin sau pleaca din parcarile aglomerate, pentru a gasi o adresa pe harta ce o tine-n mana. Pentru a-l ajuta, victima coloara din masina. Si-n timp ce incearca sa ajute 'ratacitul', dandu-i indicatii, partenerul acestuia se strecoara in vehicul, de unde fura obiectele de valoare.

I se pune tarii in fata o harta. Si i se aminteste ca in UE exista libera circulatie a persoanelor. Apoi, tara e privita in ochii si i se spune: 'cui nu-i convine, poate sa plece'. Iar oamenii pleaca. Si-n vreme ce ei se duc, prea rar spre fericire si implinirea tuturor dorintelor, tarii i se fura sufletul. Si speranta ca poate-i va fi vreodata mai bine.

M-am trezit intr-o dimineata, m-am uitat pe geam si am vazut ca tara disparuse. Nu asfaltul, care-i pus de firma lu' Cutare, nu bordurile sau panselutele, care-a ale lu' Cutarescu, nu campiile pe care ni le cumpara strainii, nu muntii, care-s trecuti prin declaratiile de avere, nu aurul care-i deja arvunit. Ci Romania mea, Romania din noi toti. Romania careia-i apartinem si care ne apartine, ea nu mai era. Am deschis ochii, am privit inspre oameni si n-am mai vazut-o. A disparut peste noapte, furata pe sest si fara urme, mai usor si mai simplu decat daca ai fura o masina din fata blocului.

×
Subiecte în articol: editorial