În al doilea rând, trebuie să fii creativ şi organizat. Alegerile sunt doar o vorbă în spatele căreia se poate ascunde orice sistem, orice artificiu util, orice reformă care dezorganizează aşa cum trebuie. Votul prin corespondenţă e o variantă. Şi votul electronic poate face minuni. Mulţimea de urne din afara graniţelor ţării s-a dovedit şi ea mereu utilă.
Nici reducerea pragului electoral de la 5% la 3% nu e de ici de colo. Cu puţin efort, ea ar putea băga în Parlament partide mici şi ascultătoare şi ar reduce simţitor cota de voturi care se redistribuie. Ne putem întoarce la situaţia din 1990, când funcţionau 200 de partide. Sau la primul Parlament, cu vreo 19 partide. Pentru mai multă stabilitate politică şi pentru mai mult dialog. În plus, am putea avea în Parlament două partide ale maghiarilor, în loc de unul singur. Scopul final al alegerilor democratice nu e, de fapt, ca PDL să fie neapărat primul, ci ca USL să nu ajungă să treacă de 50%. Dacă nu trece, preşedintele va găsi el o soluţie să încropească un alt guvern Boc. Dacă e nevoie, punând împreună PRM şi UDMR.
Pentru că toate astea să se desfăşoare în linişte e nevoie de spaţiu liber. Iată de ce, în ciuda opoziţiei Parlamentului, 10.000 de poliţişti din mediul rural vor fi daţi afară şi înlocuiţi cu patrule care pot fi mereu în altă parte. Minunat pentru ziua alegerilor! Mai ales că frauda în România nu e pedepsită decât prin nişte legi care nu interesează pe nimeni. Dacă oamenii spun că le e frică să fure la alegeri, îi poţi încuraja cu un mare adevăr: nici unul din zecile de dosare de fraudă făcute de poliţie la trecutele alegeri nu au ajuns la tribunal pentru că le lipseşte ba un aviz, ba altul. Şi nici acum Autoritatea Electorală Centrală nu a dat publicităţii lista votanţilor din străinătate de la prezidenţiale, cum cerea legea. Pentru că nu există pedepse pentru cei care încalcă legea ajutând o cauză nobilă.
Tot ce am scris mai sus e real. Sunt fie fapte "electorale" despre care presa a scris îndelung, fie propuneri de reformă legislativă mult discutate în lunile din urmă. Nu pot să închei fără să remarc faptul că, până în prezent, nu s-a constituit nici un organism parlamentar care să discute reglementările electorale, cum s-a procedat mereu. Semn că alegerile din următorii ani rămân pentru PDL o problemă spinoasă însă, aşa cum am încercat să arăt, nu fără rezolvare.
Citește pe Antena3.ro