x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum se pot câştiga alegeri care par pierdute. Sugestii pentru PDL

Cum se pot câştiga alegeri care par pierdute. Sugestii pentru PDL

de Adrian Năstase    |    05 Apr 2011   •   18:34
Cum se pot câştiga alegeri care par pierdute. Sugestii pentru PDL
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional
159866-142.-desen-edit.-6-april.-2011-a.nastase.jpgSă facem un efort şi să ne imaginăm, pentru o clipă, că actualul partid de guvernământ şi-ar fi pierdut cam jumătate din popularitate. În ciuda "modernizării statului", în ciuda faptului că "ţara toată este un şantier", influenţa mogulilor a biruit şi oamenii nu mai vor să voteze continuitatea. Ce-i de făcut? Cum recuperezi, într-un mediu ostil, jumătatea pierdută a electoratului? În primul rând, îţi poţi propune să fii generos. Poţi aloca 50 de euro pentru fiecare vot. Bani în mână în ziua votului. Sau atenţii pe perioada campaniei, când pot curge râuri de ulei şi de zahăr, se pot face excursii, se pot organiza momente culturale cu lăutari vestiţi şi atâtea altele. Vorbim despre un deficit de cam 1,4 milioane de voturi. Deci de o sumă de 70 de milioane de euro. E imposibil pentru un partid gospodar să pună deoparte suma asta?

În al doilea rând, trebuie să fii creativ şi organizat. Alegerile sunt doar o vorbă în spatele căreia se poate ascunde orice sistem, orice artificiu util, orice reformă care dezorganizează aşa cum trebuie. Votul prin corespondenţă e o variantă. Şi votul electronic poate face minuni. Mul­ţi­mea de urne din afara graniţelor ţării s-a dovedit şi ea mereu utilă.

Nici reducerea pragului electoral de la 5% la 3% nu e de ici de colo. Cu puţin efort, ea ar putea băga în Parlament partide mici şi ascultătoare şi ar reduce simţitor cota de voturi care se redistribuie. Ne putem în­toar­ce la situaţia din 1990, când funcţi­o­nau 200 de partide. Sau la primul Parlament, cu vreo 19 partide. Pentru mai multă stabilitate politică şi pentru mai mult dialog. În plus, am putea avea în Parlament două parti­de ale maghiarilor, în loc de unul singur. Scopul final al alegerilor demo­cra­­tice nu e, de fapt, ca PDL să fie nea­părat primul, ci ca USL să nu ajungă să treacă de 50%. Dacă nu trece, preşedintele va găsi el o soluţie să încropească un alt guvern Boc. Dacă e nevoie, punând împreună PRM şi UDMR.

Pentru că toate astea să se des­fă­şoa­re în linişte e nevoie de spaţiu li­ber. Iată de ce, în ciuda opoziţiei Par­la­­mentului, 10.000 de poliţişti din me­diul rural vor fi daţi afară şi în­lo­cu­iţi cu patrule care pot fi mereu în altă parte. Minunat pentru ziua ale­ge­rilor! Mai ales că frauda în Ro­mâ­nia nu e pedepsită decât prin nişte legi care nu interesează pe ni­meni. Da­că oamenii spun că le e frică să fu­re la alegeri, îi poţi încuraja cu un mare adevăr: nici unul din zecile de do­­sare de fraudă făcute de poliţie la tre­­cutele alegeri nu au ajuns la tribunal pentru că le lipseşte ba un aviz, ba al­tul. Şi nici acum Autoritatea Electo­rală Centrală nu a dat publicităţii lista votanţilor din stră­i­nă­tate de la prezidenţiale, cum cerea le­gea. Pentru că nu există pedepse pentru cei care încalcă legea ajutând o cauză nobilă.

Tot ce am scris mai sus e real. Sunt fie fapte "electorale" despre care pre­sa a scris îndelung, fie propuneri de reformă legislativă mult discutate în lunile din urmă. Nu pot să închei fără să remarc faptul că, până în prezent, nu s-a constituit nici un organism par­lamentar care să discute reglementările electorale, cum s-a procedat mereu. Semn că alegerile din ur­mă­torii ani rămân pentru PDL o pro­ble­mă spinoasă însă, aşa cum am în­cer­cat să arăt, nu fără rezolvare.

×