x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curtea României, sau ograda lui Băsescu?

Curtea României, sau ograda lui Băsescu?

de Petru Calapodescu    |    20 Aug 2012   •   11:48

Curtea Constitutionala a Romaniei are a demonstra daca este un inalt for al tarii, compus din personalitatii cu o solida si corecta viziune asupra Legii fundamentale, sau o expozitie de roboti programati si instalati acolo cu un singur scop, acela de a-si subsuma deciziile intereselor personale ale unui singur om, ignorandu-le pe cele ale electoratului. Care s-a pronuntat covarsitor, la referendum, contra unei puteri unipersonale ce a facut atat rau tarii. Pe toate planurile, aruncand-o pe cea mai de jos treapta a UE.

Pe scurt, CCR trebuie sa se infatiseze populatiei drept un conclav de judecatri care sa cantareasca potrivit literei dar si spiritului Constitutiei sau legilor, ori o simpla ograda a lui Basescu, populata cu personalul sau de casa, care nu cuteaza sa miste in front. Unii dintre ei fiindu-i obligati pentru ca i-a trimis acolo cu sarcini precise, dar rasplatiti cu venituri si privilegii regesti, iar altii, care mai au coloana vertebrala, fiind tentati cu noi avantaje sau pur si simplu santajati si amenintati. In principiu, lucrurile ar trebui sa fie destul de limpezi, iar nodul gordian - lesne de taiat. 8,5 milioane de romani au votat, 90% dintre ei contra lui Basescu. Insusi faptul ca Suspendatul a chemat disperat la boicot atesta ca era ingrozit, ca anticipa catastrofa unei prezente si mai masive, care ar fi determinat atingerea unui cvorum si asa abuziv, chiar aberant fixat.

In pofida repetatelor scurtari de termen, cu toate carotarile interne si externe, cu tot zgomotul asurzitor al unor trambite basiste ca Monica Macovei, Cristian Boureanu si alte scule, mai noi, evaluarea listelor de alegatori - fiind inadmisibila insistenta cu care se joaca alba-neagra cu liste permanente-nepermanente-speciale - a dus la concluzii indubitabile. Anume, ca listele permanente erau puternic parazitate, ca includeau nenumarati decedati si persoane cu domicilii si resedinte, de ani de zile, peste hotare etc. Sunt apoi sute de mii de oameni cu documente de identitate expirate de 6-7 ani, care, asadar, fara a li se anula dreptul de a vota, renuntasera ei insisi la a si-l putea exercita, nereinnoindu-si documentele si, ca atare, nu aveau ce cauta in listele pentru referendum.

Liste umflate cu peste 3 milioane de persoane! Sunt calcule simple, pe care doar reaua-vointa si obedienta fata de Basescu ar putea determina Curtea Constitutionala sa ia alta decizie decat validarea referendumului. Dupa peste 7 ani in care si-au batut joc de Constitutie, Basescu si camarila sa portocalie se afla la final, confruntati cu decizia categorica a romanilor. Decizie pe care, in disperare de cauza, au incercat sa o submineze cerand procurorilor sa treaca nu la o ancheta asupra corectitudinii votarii, ci la haituirea alegatorilor, ceea ce va avea ca efect, in perspectiva parlamentarelor, un absenteism pagubitor pentru democratie.

Este, insa, totodata, o decizie pe care Curtea Constitutionala nu are cum sa o mai altereze, doar pentru a-l servi pe Basescu si asumandu-si astfel o reactie de masa cu urmari impreviziibile. Vor iesi judecatorii din turnul lor de fildes, de unde nu vedeau realitatile politice, economice si sociale alte tarii decat, cel mai adesea, prin prisme false, livrate de la Cotroceni? Vor dinamita Augustin Zegrean si ceilalti cativa judecatori cu robe portocalii, nu visinii, inca o data, cu pretul intereselor natiunii, prestigiul si credibilitatea acestei institutii esentiale pentru democratie, pentru statul de drept, indreptandu-se spre o incheiere penibila a unei cariere si asa controversate?

×