x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dacă pensiile cresc „din PIB”, ar trebui să şi scadă

Dacă pensiile cresc „din PIB”, ar trebui să şi scadă

de Ionuț Bălan    |    23 Feb 2021   •   08:00
Dacă pensiile cresc „din PIB”, ar trebui să şi scadă

Când a fost întrebat din ce cresc pensiile, ministrul liberal al Finanțelor, Varujan Vosganian, a răspuns: „din PIB”. Pornind de la această axiomă, în 2020, când PIB-ul s-a micșorat, n-ar fi trebuit să se reducă pensiile, în loc să se majoreze?

 

Iată un element doctrinar, de care ar trebui să se ţină cont. Adică, nu să fie puse pe masă promisiuni îmbrăcate din ce în ce mai emoţionant de marketing, cum ar fi de exemplu proaspetele făgăduieli „tinereşti” bucureștene „Vă promitem apă caldă” şi „Vei putea să faci duş”.

 

Dacă angajamentele au ajuns să se încalce aproape instantaneu, înseamnă că mergem spre vid de încredere. Și că, de fapt, Vosganian a avut mult bun simț când a făcut promisiuni cu îndeplinire peste trei cincinale. Citez din acestea: în intervalul 2015-2020 România va deveni dintr-o țară emergentă, una mediu-dezvoltată; în 2020 investițiile străine vor ajunge la 100 miliarde de euro; până în 2020-2025 vor fi eliminate decalajele de dezvoltare între mediul rural și cel urban, salariile românilor vor crește la 1.000 de euro în 2020. Te pomenești că va zice că s-a referit la câștigul salarial mediu brut!

 

De asemenea, un alt liberal, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că speră, tot prin 2007 - 2008, ca până în 2014, România să devină - „în condițiile menținerii tendințelor economice actuale” - a șaptea sau a opta putere economică a Europei și că are ambiția să facă din țara noastră a doua putere agricolă a continentului.

 

 

Din câte se observă, oamenii politici pot veni cu orice enormitate și să nu aibă nicio responsabilitate pentru ceea ce zic. După care e prezentată ca o axiomă ideea că cine conduce se erodează. Fără să se ia în calcul că o axiomă e o greșeală atât de veche încât nu o mai contestă nimeni!

 

Ba chiar, liberala Elena Udrea a venit și-a zis-o pe de-a dreptul: „În campanie minți ca să te voteze electoratul, după care nu-ți mai pasă”.

×